Cada mes de juny a Basilea, des de 1970, del dia 19 al 22, es reuneixen les galeries més importants del món; aquesta fira és sense cap mena de dubte el certamen més important del món de l'art, Art Basel s'ha convertit en la plataforma més important dins de l'art modern i contemporani, reunint els artistes i els seus mecenes de la forma més atractiva.
L'Original Art Basel, dic l'original, perquè aquesta fira a aconseguit clonar-se i portar el nom de Basilea a Hong Kong i a Miami, amb shows ubicats en els tres continents. Art Basel té varies cares, la compra i la venda d'art és la més important, però no és l' única, a Basilea també es discuteix sobre art contemporani i s'exposen obres i muntatges creats especialment per a l'ocasió.
Aquí, durant quatre dies, s'exposen des de les formes més clàssiques a les tendències més avantguardistes, aquest any com a avantguardista, destaca 14 Rooms, una sèrie de perfomance fetes en 14 habitacions, on exposen de forma individual també el mateix nombre d'artistes, més dos més com a colofó de tancament del recorregut. Aquestes perfomance com a tals són una mostra escènica que desafia les normes convencionals sobre l'ordre del cos davant de la societat, parant la perspectiva i convidant a tothom a que entri a cada una d'aquestes habitacions, a participar d'aquesta deducció sensorial.
Els 14 artistes seleccionats han estat Marina Abramovic, Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla, Ed Atkins, Dominique Gonzalez-Foerster, Damian Hirst, Joan Jonas, Laura Lima, Bruce Nauman, Otobong Nkanga, Roman Ondák, Yoko Ono, Tino Sehgal, Santiago Sierra i Xu Zhen. Més John Baldessari i Jordan Wolfson de la mà de la prestigiosa firma d'arquitectura Suïssa Herzog & Meuron.
Potser el més interessant ha estat de nou el Touch piece (1963) de Yoko Ono, la seva performance consisteix bàsicament en fer que la gent deixi de ser espectador i entrin en contacte entre ells en l'obscuritat, es moguin, es toquin, mentre troben pinzells i bolígrafs amb els que escriure missatges a les parets.
Com va dir una vegada Baldessari, un dels artistes amb més sentit de l'humor de la mostra, «I WILL NOT MAKE ANY MORE BORING ART».