L’article 5 de la llei del Consell General diu que els consellers tenen dret a rebre informació», va recordar ahir la consellera liberal Judith Pallarés, que va insistir en què el seu grup treballa en un esborrany de projecte de llei per regular el secret d’Estat, el qual tenen previst presentar la setmana vinent. Aquest fet arriba quan encara cou la polèmica sobre la possible filtració d’informació que va esdevenir, segons el Govern, en una demanda dels advocats dels germans Cierco, propietaris de Banca Privada d’Andorra, amb informació estreta directament del que es va dir en el marc de la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera.
«Hi ha un buit», va afirmar Pallarés, que ahir reflexionava sobre el contingut de l’esborrany, el qual encara no està acabat: «S’hauria de crear una comissió o atribuir a la junta de presidents l’accés a aquestes informacions, i així saber què es pot transmetre i què no». Així mateix, Ferran Costa, conseller liberal, va afirmar que «tots els grups estan d’acord en què la llei és necessita».
Pel que fa a les suposades filtracions que apunten des d’alguns sectors a Víctor Naudi, conseller del grup mixt per SDP, Pallarés va recordar que això «s’haurà de demostrar», i va posar sobre la taula els seus dubtes. «Les informacions surten d’aquí o l’advocat ja tenia aquesta informació? Perquè està en el seu dret», va manifestar la consellera liberal.
«Passat fosc, futur molt complicat» / Pallarés va parafrasejar ahir el seu company del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que va ser present a la comissió especial del passat dilluns durant la compareixença dels representants del Govern d’Andorra: «El passat d’aquest assumpte era fosc, i el futur, molt complicat». Aquesta frase de Gallardo explica, segons els liberals, el que va succeir dilluns passat durant la compareixença davant de la comissió del cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya.
«El Govern dóna mostres d’esgotament, estan sobrepassats», va afirmar Ferran Costa, conseller liberal. «Van passant els dies, les setmanes i els mesos, i no troben la solució, i això demostra l’esgotament del Govern, perquè fan afirmacions poc categòriques», va assegurar, per afegir-hi amb contundència: «I sempre passant la pilota als supervisors».
«El Govern no compleix els terminis» / Costa va dir ahir que, en l’opinió del grup liberal, «el Govern no ha complert els terminis», i va dir que seria «fer volar coloms pensar que això se solucionarà abans del 13 de desembre», dia de les eleccions comunals.
En aquest sentit, Pallarés va recordar que la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera «no s’acabarà amb la solució de BPA, perquè hi ha molta feina per establir criteris i defensar la plaça financera».
Pobre balanç del PS / El conseller socialdemòcrata i president del PS, Pere López, va fer ahir un pobre balanç de la compareixença del Govern a la comissió. López va avançar, sobre el cas BPA, que «segurament l’auditoria demostrarà que els casos sospitosos són, fonamentalment, els que va denunciar el FinCEN i ja havia fet públics el banc el 2014 a l’INAF». Per aquest motiu López es va inclinar a pensar que el Govern ja disposa d’informació sobre els presumptes casos de blanqueig que el BPA va informar a l’INAF i que després van ser utilitzats pel FinCEN.
Sobre la compareixença, es va mostrar decebut: «Després de vuit mesos i mig esperàvem un Govern amb explicacions clares, contundent i precís, i això no va ser així», i va definir la intervenció de Martí i els seus ministres de «dubitativa, erràtica i amb poques propostes de futur». Per aquest motiu, va anunciar que avui la comissió tornarà a reclamar la compareixença de l’Executiu.