Natura de l’Alt Urgell: patrimoni i recurs –l’exposició permanent de l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell– es va completar divendres amb la presentació del material pedagògic editat expressament per acompanyar aquesta mostra d’art. Durant l’acte de presentació, l’alcalde urgellenc, Albert Batalla, va manifestar que «tant aquesta exposició com el material pedagògic de la mateixa s’emmarca en l’objectiu de l’Espai Ermengol de difondre el patrimoni i promoure la cultura i el turisme de l’Alt Urgell».
Així mateix, Batalla va afegir que amb aquest nou material la mostra esdevé «un espai interactiu i d’aprenentatge, tot potenciant l’ecoturisme, apropant no només als alumnes de les escoles de la Seu i comarca sinó també als estudiants d’arreu del país, així com del Principat d’Andorra, per donar-los a conèixer el nostre entorn natural». En aquest sentit, la regidora de Promoció de la Ciutat, Mireia Font, va explicar que s’ha enviat una carta a tots els centres de recursos del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya perquè les escoles d’arreu del país coneguin aquesta exposició i puguin fer servir tot aquest material pedagògic.
Per la seva part, el representat de l’empresa urgellenca Aubèrria, Jordi Dalmau, va remarcar que aquest material pedagògic associat a la mostra Natura de l’Alt Urgell: patrimoni i recurs està adreçat a alumnes d’educació infantil, educació primària, ESO i batxillerat i cicles formatius que sol·licitin fer l’activitat guiada de la mateixa. D’aquesta manera, per a cada grup d’edat s’han fixat uns objectius concrets i diferenciats. «Tot aquest material pedagògic sobre el contingut de l’exposició s’ha elaborat a través d’un llenguatge entenedor, amb continguts bàsics, amb molta imatge i fotografia, ja que és molt important que als nens i joves els hi entri pels ulls», va subratllar Dalmau.
Així, els més petits també es poden sensibilitzar mitjançant el conte escrit expressament per aquesta exposició, El tronc perdut –que té com a protagonista un mussol pirinenc– i d’uns peluixos de fauna autòctona, segons ha informat l’Ajuntament de la Seu. Tanmateix, als alumnes de primària se’ls convida a través de l’obra El meu primer catàleg de la comarca de l’Alt Urgell a identificar espècies significatives de la natura de la comarca amb un ‘súperpoder’ rellevant. I pel que fa als alumnes de l’ESO se’ls farà conscients, amb el llibret Els guardians de la natura de l’Alt Urgell, de la importància de gestionar el medi natural. Finalment, els alumnes més grans són moguts a reflexionar sobre l’oportunitat i responsabilitat d’aprofitar el nostre patrimoni amb el material Els hereus de la natura de l’Alt Urgell.
En total s’han editat 5.000 exemplars: 2.000 contes per als més petits i 1.000 llibrets per als alumnes de primària, secundària i batxillerat i cicles formatius.