D’aquí un any entrarà en vigor el Pla director de preservació dels objectes digitals d’Andorra, que té com a objectiu establir els mecanismes per a la custòdia i preservació a llarg termini dels materials digitals. El Consell de Ministres ho va aprovar dimecres, a demanda de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, el decret de creació del Pla director, que es començarà a aplicar 12 mesos després de la seva publicació al BOPA.
El text estableix una organització per garantir el dret d’accés a la informació amb seguretat, equitat i homogeneïtat de criteris, al mateix temps que n’exerceix un control responsable. Els principals objectius del decret del Pla director de preservació dels objectes digitals impliquen garantir que els objectes digitals de les administracions públiques que s’hagin de preservar al llarg del temps ho puguin fer des d’una plataforma única en l’àmbit de tot el país. Un altre dels objectius és que l’accessibilitat als objectes digitals es pugui fer d’acord amb unes polítiques d’accés comunes implantades sobre la plataforma única.
Plataforma única
El reglament té també per finalitat que els sistemes d’informació que generen objectes electrònics que s’hagin de preservar disposin d’uns estàndards coneguts i únics per poder fer la ingesta d’aquests objectes sobre la plataforma única. A més, també pretén que el sistema sigui tan eficient com sigui possible i que tingui els mínims costos possibles per al país i preveu que totes les administracions publiques d’Andorra es puguin adherir al sistema.
Finalment, l’últim objectiu del decret aprovat dimecres passa perquè les responsabilitats de tots els actors implicats en la preservació dels objectes digitals estiguin totalment definides i siguin clares.
El Govern vol ser el referent internacional de garantia a escala nacional de preservació dels objectes digitals que formen part del patrimoni cultural del país. La garantia no només és per l’accessibilitat als objectes digitals sinó també per aportar validesa jurídica a aquest material.