El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Ciuraneta, juntament amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, acompanyats per la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Mireia Font, i el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, van inaugurar dissabte la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell que enguany celebra la 21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu.
En els parlaments inaugurals, Batalla va remarcar que fa 21 anys La Seu «es va especialitzar en un producte agroalimentari com és el formatge artesà fet al Pirineu, i la fira ha aconseguit esdevenir un referent a tot el país, i també a fora de Catalunya, i alhora s’ha creat un relat de ciutat que fa que la Seu d’Urgell pugui ser reconeguda com la capital del formatge», segons ha informat l’Ajuntament de la Seu. Vers aquest fet, Batalla va avançar que a partir d’ara «caldrà fer passos per entrar en projectes europeus, tot col·laborant amb d’altres territoris pirinencs, més enllà de Catalunya, amb l’objectiu de fixar la Seu d’Urgell com el motor del formatge artesà del Pirineu».
Per la seva part, el conseller Ciuraneta va manifestar que aquest esdeveniment mil·lenari és «una fira per a gaudir-la amb tots els sentits, que té el formatge artesà com a gran protagonista, i que enguany té com a amic un dels nostres referents culinaris, com és Nando Jubany», afegint també que durant el cap de setmana de la Fira, la Seu reivindica, «més que mai, que el formatge artesanal forma part del tarannà i de la seva manera de relacionar-se amb el món».
En aquest punt, Ciuraneta va afirmar que el formatge «ha estat i és una bona alternativa per a dinamitzar la muntanya i assolir la sostenibilitat territorial».