Moltes alegries són les que l’inspector de policia Andreu Boix li està donant a Albert Villaró. L’última, el 48è premi de novel·la Prudenci Bertrana dels Premis literaris de Girona. La tercera aventura de Boix, intitulada La bíblia andorrana, ha convençut el jurat del premi, format per Xavier Cortadellas, Sílvia Soler, Llúcia Ramis, Iolanda Batallé i Glòria Gasch. Villaró s’embutxaca els 30.000 euros del guardó, dotats per la Fundació Prudenci Bertrana. Columna Edicions publicarà la novel·la el pròxim mes de novembre.
«Hi estic molt còmode amb el Boix», va admetre l’escriptor andorrà poques hores després d’anunciar-se el premi, «té la meva edat i hem crescut junts. Som ànimes paral·leles». Això sí, en cap cas és un àlter ego de Villaró: «No, no, el meu ego no hi té cap interès», va confessar.
A La bíblia andorrana trobarem un Boix «més recuperat» després del tret que es va endur a L’escala del dolor (2012), la segona novel·la protagonitzada pel policia, després de Blau de Prússia (Premi Carlemany 2006). «És pare amb l’Alícia, l’agent dels Mossos d’Esquadra, però continuen amb una relació complicada –s’estimen però no poden estar junts–, i l’Andreu continua anat de flor en flor», ha avançat Villaró.
La trama és «més de país». «A partir d’un problema anecdòtic, la situació es va complicant i la sobirania d’Andorra està en perill. Es posa en qüestió la supervivència d’Andorra», ha revelat l’autor. La sinopsi facilitada per Grup 62 explica que La bíblia andorrana «parteix de l’assassinat, molt professional, d’un banquer andorrà, sobre el qual plana la sospita d’haver traficat amb informació confidencial». Però, «les coses es compliquen: Andorra és l’escenari d’una sorda batalla entre serveis d’intel·ligència rivals, que compren, venen, inventen o roben dades sensibles. La supervivència del petit país pirinenc, que sense buscar-s’ho es troba en una difícil relació amb els Estats veïns, penja d’un fil».
Encara s’hi explica més: «En Boix haurà d’amagar un testimoni essencial i a la vegada haurà de tenir tractes complicats amb la intel·ligència espanyola, per encàrrec directe del cap de Govern. La neutralitat ancestral de les Valls està qüestionada (…). Un obscur document, la bíblia andorrana —també coneguda com la Conjectura Valdambrini—, amagat a la Real Biblioteca de Palacio, n’és la peça clau. L’Andreu Boix tindrà l’ajut d’una historiadora, la Canòlic Pedroza, per intentar desactivar l’amenaça». Villaró ha assegurat que va acabar la novel·la fa mesos però, pels esdeveniments polítics, els reals, «sembla que m’avanci als esdeveniments, espanta una mica!».
Quant al prestigi del premi, Villaró va confessar sentir «una certa responsabilitat» i preguntar-se si en serà «digne» ja que entre la nòmina de guardonats hi ha Pedrolo, Barbal, Cabré o Porcel.