Javier Balmaseda i Fiona Morrisonparticipen a la col·lectiva d’artistes plàstics Pepe Carvalho amb què s’ha volgut homenatjar l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán (1939-2003), el creador de l’atípic detectiu Carvalho, del qual en va escriure més d’una vintena de novel·les policíaques. Per crear les seves obres, Balmaseda i Morrison s’han inspirat en les obres La rosa de Alejandría i Las recetas de Carvalho.
La Sala d’exposicions del Govern acull una exposició col·lectiva de 43 artistes que han reflectit sobre un paper o una escultura el que els ha inspirat llegir un dels 25 llibres que Montalbán va escriure sobre Carvalho. El comissari de l’exposició, Gabriel Serrano, va assegurar ahir que l’organització de la mostra ha estat molt fàcil, ja que tots els artistes que van rebre la proposta de participar-hi la van acceptar sense dubtar-ho, segons explica l’ANA.
L’exposició comença amb la primera novel·la de Carvalho, Yo maté a Kennedy (1972) i acaba amb l’última que es va editar, La muchacha que pudo ser Emanuelle (2011).
Serrano va insistir en què la intenció era fer un homenatge a l’escriptor i Pepe Carvalho n’és el personatge més reconegut, «per això vam valorar que podria ser el tema central, i perquè plàsticament era molt fàcil».
L’exposició fa un recorregut per les 25 obres dedicades al detectiu. Cadascun dels 43 artistes escollits van llegir una de les novel·les i han plasmat sobre paper el que els va inspirar, tot i que també hi ha alguna escultura. Tots els participants són espanyols, excepte Balmaseda i Morrison. Entre els creadors que formen part del projecte hi ha Jaume Plensa, Joan Pere Viladecans, Waltraud Maczassek, Enrique Brinkmann, Santi Moix i Anna Monzó.
La mostra es va inaugurar a Frankfurt l’octubre del 2014 i després va visitar Hamburg i Munic. A Andorra es podrà visitar fins al 18 d’octubre i està previst que després marxi a Tolosa, Itàlia i Espanya.