L'opinió de:
Arquitecte

La recerca jurídica

La recerca jurídica, en la tradició andorrana, ha estat sortosament abundant i continua sent prolífica. Recerca en el seu sentit més ampli, abastant des de la recopilació fins a la reflexió i estudi, passant per la simple divulgació.
 
I n’han estat tres, les fonts de producció, al llarg dels anys. La primera font, interior, moguda per una necessitat inicial de coneixement vital i defensa de la identitat nacional, per a poder sobreviure en un context internacional inestable, variant i enfrontat, i, políticament, en contínua transformació. Que ha comportat la generació de nous marcs territorials cada vegada més grans.
Aquesta primera font va ser oberta pel Antoni Fiter i Rossell el 1748 amb el Manual Digest i Antoni Puig el 1763 amb el Politar andorrà i seguida entre altres per Francisco Pallerola i Gabriel el 1912 amb El Principado de Andorra y su constitución política; Bonaventura Riberaygua i Argelich el 1946 amb Les Valls d’Andorra; Puigoriol/Bruguera/Canturri el 1963 amb Andorra, el meu país; Bartumeu/Mas/Morell el 1977 amb l’Estat andorrà; Antoni Armengol el 1979 amb La Reforma de l’any 1866 anàlisi i comentari; Enric París i Torres el 1980 amb Estudi sobre les institucions andorranes; Maurice Duverger el 1981 amb La Reforma de les Institucions d’Andorra; Karl Zemanek el 1981 amb L’Estatut internacional d’Andorra; Pierre Raton el 1983 amb Le Statut juridique de l’Andorre; Josep Maria Vidal i Guitart el 1984 amb Institucions polítiques i socials d’Andorra, tancant-se amb Nemesi Marqués i Hoste el 1989 amb La reforma de les Institucions d’Andorra (1975-1981), sense pretendre ser exhaustius.   
 
La segona font ha estat satisfeta, des de l’exterior, per l’interès suscitat per Andorra com a singularitat jurídica, i la pervivència d’una senyoria feudal, i sovint amb segones intencions.
Es poden citar Antoni Valls el 1820 amb Memoria acerca de la sobirania en el Valle de Andorra; E. de Ferrater el 1847 amb Memoria sobre la soberanía del Valle de Andorra; Lluís Dalmau de Baquer el 1849 amb Historia de la República de Andorra; Leon Jaybert el 1865 amb La Republique d’Andorre, ses moeurs, ses lois et ses coutumes; Baudon de Mony el 1885 amb Origines historiques de la question d’Andorre i altres escrits posteriors; Juan de Dios Trias i Giró el 1890 amb Constitución política y personalidad internacional del Principado de Andorra; Jean Auguste Brutails el 1891 amb Etude Critiques sur les origines de la question d’Andorre i altres escrits posteriors; André Vilar el 1904 amb L’Andorre. Etude de droit públic et international i altres escrits posteriors; Joaquim Miret i Sans el 1918 amb Noves y documents inèdits sobre la família senyorial de Caboet y la qüestió d’Andorra i altres escrits; Ferran Valls i Taberner el 1920 amb Privilegis i Ordinacions de les Valls d’Andorra; Fernando de los Rios Urruti el 1920 amb Vida e Instituciones del Pueblo de Andorra, una supervivencia señorial; R. Toureng el 1939 amb Statut juridique des Vallées d’Andorre; Charles Rousseau el 1958 amb les Vallées d’Andorre une survivance feodale dans le monde contemporain; Bertrand Belinguier el 1970 amb La Condition juridique des Vallées d’Andorre, i altres, que han continuat després de la constitució del 1993 amb per exemple Laura Román Martín el 1999 amb El nou estat andorrà, un estudi jurídic, o amb Josep M. A. Magán Perales el 2004 amb Andorra, Estat de Dret.
 
I la tercera font ha estat satisfeta per una necessitat de funcionalitat en la praxis diària, centrada en la recopilació i anàlisi dels textos i el mateix per a la jurisprudència.
Cal citar en aquesta Carles Obiols i Taberner el 1969 amb Jurisprudència civil andorrana; Paul Ourliac el 1972 amb La jurisprudence civile d’Andorre; Ricard Fiter i Vilajoana el 1973 amb Legislació administrativa andorrana i altres escrits; Ramon Viñas i Farré el 1980 amb La Nacionalitat andorrana i altres escrits; Joan-Felip Higuera Guimerà el 1981 amb El dret penal al Principat d’Andorra; Nemesi Marqués i Hoste el 1980 amb Lleis i resolucions dels Coprínceps i dels seus Delegats i altres escrits; diversos el 1983 en les Jornades de Dret andorrà sobre Societats organitzades per l’Institut d’Estudis Andorrans; Lluís Puig i Ferriol el 1990 amb Jurisprudència del Tribunal Superior de la Mitra; André Pigot i Charles Marty-Meifren el 1993 amb Recueil des decisions du Tribunal Superieur Civil du Co-prince Français i altres escrits; Pere Figuereda i Cairol el 1994 amb Manual de Dret urbanístic andorrà i altres escrits; jornades del 1995 sobre Andorra en l’àmbit jurídic europeu organitzades per la Asociación Española de Profesores de Derecho Internacional y Relaciones Internacionales; Pastor/Andrés/Argués/Fiñana/López/Plagnet/Saura el 2006 amb Dret administratiu andorrà; Jaume Saura i Estapà el 2007 amb Recull dels tractats i acords internacionals vigents al Principat d’Andorra; Francesc Badia i Batalla el 2008 amb Delictes patrimonials; Isidre Bartumeu i Martínez el 2010 amb Introducció al sistema constitucional del Principat d’Andorra i uns quants altres més.
 
Avui l’obertura econòmica del país ens aboca a una clara i decidida globalització. L’àmbit jurídic andorrà s’està doncs també globalitzant avui més que mai.
Els 9ns Debat de Recerca ens conviden a continuar enriquint el coneixement jurídic andorrà amb les aportacions següents de Pere Vilanova i Trias amb Les ciències jurídiques en el marc de les ciències socials: algunes qüestions de mètode i contingut; Pere Pastor i Vilanova amb El principi constitucional de tolerància; Eulogi Broto i Alonso amb La superació del dret successori històric: com el nou sistema andorrà afronta la vigència dels documents jurídics canònics; Saïda el Boudouhi amb L’aplicació del dret internacional públic pels tribunals nacionals: cap a un dret internacional comparat?; Patrícia Quillacq amb Dret del medi ambient a Andorra: un sector jurídic entre normes internacionals, europees i exigències d’un país de muntanya; Ester Peralba i Garcia amb Reflexions sobre la legislació andorrana aplicable a l’explotació de contingut en l’espai digital; Isidre Bartumeu i Martínez amb La família a Andorra; mutació ideològica i transposició jurídica; Núria Mallandrich i Miret amb L’adopció de mesures cautelars a l’arbitratge; Jean-Michel Rascagneres i Llagostera amb La integració dels convenis de doble imposició en el dret andorrà; David Isidro Carpio i Briz amb Aproximació constitucional al dret penal i Pere Figuereda i Cairol sobre La responsabilitat de l’Estat legislador a Andorra.
 
Organitzats per la Societat Andorrana de Ciències i el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, tothom està convidat a assistir-hi, dimecres 3 i dijous 4 de juny a partir de les 6 de la tarda, a la Sala d’actes de Morabanc a l’avinguda Meritxell 96 d’Andorra la Vella. 
Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu