La família olímpica creix. A les pròximes edicions dels Jocs hi haurà nous esports i en alguns d’aquests és factible que hi hagi participació andorrana, el que faria augmentar la representació nacional. En els de Rio de Janeiro, que s’inicien avui, només en són quatre, una xifra que feia dècades que no es veia. El karate o l’esquí de muntanya és on s’obren les possibilitats.
L’assemblea del Comitè Olímpic Internacional oficialitzava el reconeixement de l’esquí de muntanya, que de moment encara no entra al programa esportiu; i aprovava la inclusió als Jocs de Tòquio del 2020 el karate, escalada, surf, skateboard i el bèsisbol/sòftbol. L’art marcial feia anys que perseguia aquest reconeixement. «Va començar a principis dels anys vuitanta. Portem esperant-ho des de llavors. No s’entén perquè el karate no ha estat abans olímpic. S’ha fet justícia», comenta el president de la Federació Andorrana de Karate, Xavier Herver. També ho fa especial perquè aquesta entrada es produirà al Japó, el bressol del karate. I precisament la federació d’aquest país ha pressionat per a que fos possible. Les categories no seran les mateixes que en les competicions internacionals. En kata no hi ha problema perquè no hi ha pesos, però en kumite es passa de cinc a tres. Els dos inferiors i superiors quedaran units, i el del mig es manté.
A nivell mundial ser un esport olímpic serà positiu. «Permetrà comptar amb més ajudes, que les empreses donin un cop de mà a un nivell superior a l’actual, i que hi hagi més ressò mediàtic. També serà un revulsiu pels directius de les federacions». La seguretat de ser al programa només és per a Tòquio. De cara al 2024 «si l’experiència és positiva continuarà». Herver també espera que a nivell nacional permeti donar un salt: «Als nostres esportistes ara se’ls obre un camí per poder participar en uns Jocs Olímpics. No és impossible, però és complicat que puguin fer-ho classificant-se pels seus resultats. Ho veig més factible a través d’una wild card», admet. En aquest període de quatre anys l’ens estudiarà realitzar una programa especial per poder tenir algun representant. «Ens posem a treballar de forma immediata, però com a federació tenim una subvenció que és molt pobre. Parlarem amb el Comitè Olímpic Andorrà a veure si podem accedir a algun tipus d’ajuda, i si a San Marino l’any vinent hi ha competició de karate als Jocs dels Petits Estats».
La Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) comptarà amb dues disciplines, l’escalada que estarà a Tòquio; i l’esquí de muntanya, que s’haurà d’esperar com a mínim als Jocs del 2022. Ena questa darrera disciplina, «és un gran pas endavant. Creixerà per tots els costats i segur que hi haurà més països que hi voldran entrar. Ara caldrà veure quan serà prova olímpica», exposa Carlo Ferrari, director tècnic de la FAM. Mediàticament confien en créixer. «Espero que tinguem accés a una major difusió. La federació internacional porta temps treballant en els drets de televisió i ens podria obrir la porta a Eurosport, que serà molt important» per canviar la visió. «Ara és un esport minoritari, perquè molta gent encara no sap que és l’esquí de muntanya. Passarà a ser més mediàtic i es convertirà en més professional, que permetrà arribar a més públic. Tot serà una cadena per créixer».
Aquest reconeixement també comportarà donar més rellevància a les competicions actuals: «La Copa del Món tindrà molt més valor, perquè permetrà donar accés als Jocs Olímpics. La participació segur que creixerà i països com els Estats Units, Rússia o Noruega s’hi posaran seriosament». Andorra, amb la tradició que té en aquesta disciplina, compta amb opcions de portar representants. «Tenim esportistes que poden fer-ho força bé i realitzar un bon paper per defensar el país dignament», assegura Ferrari.