Search
Close this search box.

«Satisfacció continguda» entre els consellers generals

Els grups parlamentaris recorden que la nota no implica la fi de l’‘afer BPA’

Optimisme discret entre els parlamentaris del Consell General després que el FinCEN suprimís ahir el nom de Banca Privada d’Andorra (BPA) de la llista d’entitats bancàries sota lupa per considerar-se preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals. La percepció sembla consensuada entre les diferents formacions amb representació a la cambra, inclosa la majoria demòcrata: «Satisfacció continguda. El camí s’ha aplanat però no hem arribat al final».
 
La postura comuna instal·lada en la «prudència» deriva, segons van traslladar els diferents representants dels grups al Consell, de la necessitat de fer una anàlisi exhaustiva de la publicació a través de la qual el departament del Tresor nord-americà allibera BPA de la condició que va provocar-ne la mort operativa així com la necessitat de trobar una solució.
 
Per als grups a l’oposició parlamentària, no obstant, la comunicació apareguda ahir «és positiva» però s’allunya d’«avalar» les actuacions de les autoritats estatals, tal com van defensar ahir en roda de premsa tant el ministre portaveu, Jordi Cinca, com consellers demòcrates en declaracions per a EL PERIÒDIC. Així, tant la consellera liberal Carine Montaner com el vicepresident del grup mixt, Víctor Naudi, van tombar les conclusions meritòries extretes per l’Executiu de la nota, assegurant que «no li pot servir per penjar-se medalles» perquè encara queda feina per fer. 
 
Els corresponsals, més a prop / En representació de la formació liberal, Montaner va reconèixer que «el missatge és tranquil·litzador, sobretot de cara a l’exterior» però va ser taxativa a l’hora de recordar que «fa un any de tot plegat i encara no hi ha una solució». Per al president del grup mixt, Pere López, la possibilitat de «recuperar les corresponsalies» fa de la nota una notícia «satisfactòria». Amb «prudència perquè la nota ens agafa en calent», el conseller parlamentari va celebrar la possibilitat que «s’obri la porta a que la transferència d’actius es pugui efectuar i que a partir d’aquí siguin possibles altres solucions». 
 
Encara des del grup parlamentari de la minoria, Naudi va insistir en què «la nota és positiva a nivell de país», però no en va voler fer una «valoració positiva» fins que, com els seus homòlegs al Consell, l’afer no tingui una solució.
 
El primer en moderar la reacció a l’actuació del FinCEN és el mateix grup parlamentari demòcrata. La consellera general Meritxell Mateu va parlar «d’un cert sentiment d’alleujament» que dóna «motius per a ser optimistes» ja que, tal com va defensar el president del grup, Ladislau Baró, «la nota facilitarà el contacte amb corresponsals» i, per tant «dóna l’oxigen necessari» per seguir una línia de «presa de decisions mantinguda fins ara per part de les institucions» que va considerar «avalada». 
 
El futur dels afectats/ Clients i treballadors de l’entitat van ser part fonamental de la moderació de la satisfacció política. Així com Montaner va «esperar de tot cor» que «s’acabin de fer els deures» per tal que els clients puguin recuperar les seves pertinències, López va esperar que l’esperada nota pareguda ahir comporti «el retorn als propietaris afectats dels seus béns». De la seva banda, Baró i Mateu esperen que la situació es normalitzi un cop es recuperin els corresponsals.
 
Tot i les discrepàncies, els grups van coincidir en l’esperança de recuperar els corresponsals aviat i, amb ells, «la normalitat». 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu