El Consell de Ministres ahir va donar llum verda a una de les altres peces fonamentals de la reforma sanitària amb l’aprovació del reglament sobre la Història Clínica Compartida. Tal com va explicar la metgessa del Ministeri de Salut, Odile Sarroca, la nova eina ja ha començat a implementar-se al SAAS i als metges que tenen un conveni amb la CASS i serà al llarg dels propers dos anys que es farà extensible a la resta de professionals de la salut, als laboratoris i als centres de diagnòstic per la imatge.
L’objectiu és millorar la qualitat de l’atenció i l’eficiència del sistema. «I compartir i actualitzar la informació de cada pacient facilita la presa de decisions als professionals», va subratllar Sarroca tot destacant que el reglament posa especial atenció a la protecció de les dades personals. Concretament, la Comissió Nacional d’Història Clínica Compartida que s’ha constituït per desenvolupar el reglament serà l’encarregada de crear els perfils d’accés segons el tipus de professional, les seves funcions i el lloc d’exercici. Més enllà d’establir aquesta limitació, també s’ocuparà de controlar els registres d’accés per assegurar-se que tothom en fa un ús adequat.
De fet, els professionals cada vegada que accedeixin al sistema informàtic hauran d’indicar el motiu de la seva visita, «majoritàriament amb una finalitat assistencial i per preservar l’interès vital de l’usuari», de seguida va aclarir Sarroca. De tota manera, si la comissió detecta un ús indegut de l’eina podrà sancionar l’usuari amb multes de fins a 100.000 euros.