L’oposició en bloc ahir va rebutjar rotundament la demanda que el Grup Parlamentari Demòcrata havia fet arribar un dia abans a la Sindicatura perquè acordi el procediment urgent per a les 13 lleis que actualment estan a tràmit parlamentari de tal manera que puguin seguir-se treballant en comissió durant el gener i el febrer. Els grups de la minoria van comparèixer conjuntament per manifestar la seva oposició a la proposta de DA i van coincidir que respon a la voluntat de la majoria de «complir amb l’expedient» abans de les eleccions.
Socialdemòcrates i liberals no descarten emprendre alguna acció si la proposta demòcrata tira finalment endavant
El conseller d’UL+ILM, Josep Pintat, va rebutjar aquesta fórmula tot argumentant que no hi ha res que la justifiqui. «El Govern no ha qualificat d’urgents els projectes de llei que els demòcrates ara volen tramitar per aquesta via, ni el Consell General va entrar com a urgent la proposició de llei que també hi ha. Per què volen canviar-ho? Per què no han fet els deures?», es demanava Pintat. El liberal Jordi Gallardo va titllar l’acció demòcrata «d’improvisació i d’irresponsabilitat» i va retreure a la majoria que pretengui aprovar fins a 13 lleis en un termini de dos mesos. «Això vol dir que són uns absoluts desconeixedors de la tasca parlamentària que fem des de l’oposició», va lamentar Gallardo.
La consellera del grup parlamentari socialdemòcrata, Rosa Gili, va explicar que convertir els textos en urgents significa «reduir els terminis i fer-nos córrer en un moment en què ja hi ha molta feina». «I el que nosaltres volem és un respecte cap als ciutadans i poder fer la feina ben feta», va reivindicar la consellera. El progressista Víctor Naudi, per la seva banda, va retreure als demòcrates que «generin un embús a finals de legislatura quan en vuit anys no han estat capaços d’arribar a tramitar aquests textos».
Possibles accions
Més enllà dels retrets, però, els quatre consellers que ahir van comparèixer ja van avançar que si la proposta de DA prospera ells seguiran assistint a les comissions «per responsabilitat». De tota manera, els liberals i els socialdemòcrates no van descartar emprendre accions. Gallardo va parlar de tres possibles escenaris: traslladar la seva postura a la Sindicatura, interposar-hi un recurs o acudir al Tribunal Constitucional. «No ens quedarem de braços plegats, però haurem d’analitzar quines accions tirem endavant», va manifestar el liberal. Si bé el rebuig a la proposta demòcrata va ser unànime, ahir ja va quedar clar que no s’emprendrà una acció conjunta. «No som partidaris de judicialitzar els temes», va remarcar Pintat. El conseller d’SDP va opinar que «no sé si val la pena acudir a la justícia». I Gili va advertir que la discussió era «molt recent» però que estudiarien les possibilitats.
Tot i així, els grups es mostren confiats que la majoria acabi rectificant. La Sindicatura encara no ha validat la demanda de DA i la majoria està a temps de retirar-la després d’escoltar els arguments de l’oposició. «Seria una decisió molt sàvia perquè està totalment fora de lloc», va considerar Gili. Gallardo va aclarir que la posició de la Sindicatura serà el que determinarà les accions d’uns i altres. «M’agradaria que es tragués el barret de DA i es posés el de Sindicatura», va reclamar el liberal.
Sense consens
La minoria recorda que va haver-hi l’opció de consensuar les lleis que requerien de més esforç per aprovar-les
Els consellers van retreure als demòcrates que no els hagin consultat abans de prendre aquesta decisió i van recordar que hi havia hagut la possibilitat d’arribar a un consens molt abans. Durant el Debat d’Orientació Política, segons va indicar Gallardo, ja va sortir la proposta de consensuar els textos que requerissin d’un major esforç per aprovar-los i, posteriorment, a la Junta de Presidents del passat 1 d’octubre es va tornar a posar l’opció sobre la taula però la majoria va rebutjar-la. «DA ens va dir que no calia prioritzar res i que si es donava el cas ja en parlarien amb els grups parlamentaris», va especificar el parlamentari liberal.
Els consellers de la minoria van aprofitar l’avinentesa per demanar que si s’habiliten els mesos fora de sessions –gener i febrer– per seguir treballant en comissions, la idea es faci extensible a altres activitats parlamentàries i també puguin celebrar-se sessions de control al Govern o realitzar-se demandes d’informació i preguntes orals.