Standard & Poor’s va fer pública ahir una nova avaluació sobre el Principat d’Andorra en què millora la perspectiva de «negativa» a «estable» mentre que manté el ràting en BBB-/A-3. En l’informe s’avala els efectes que ha tingut el procés de resolució de BPA implementat pel Govern ja que consideren que s’han superat els efectes adversos que podia tenir per a l’ecomomia i les finances públiques. Standard & Poor’s, però, matisa que en el cas que els processos legals derivats de l’afer BPA repercutissin en uns costos per compensacions a càrrec del Govern, un escenari que influiria directament a les finances públiques de l’Executiu, l’agència contemplaria una rebaixa del ràting, tot i que en la seva hipòtesi de base actual no es pondera aquesta situació.
L’agència destaca la nota del FinCEN de febrer així com la venda de Vall Banc i valoren la intenció del país de fer una aproximació al Fons Monetari Internacional. També conclouen que Andorra ha de continuar avançant en l’assumpció de normes financeres internacionals i de gestió del risc.
En la nota publicada ahir divendres per l’agència s’afirma que «el procés de resolució implementat per les autoritats andorranes respecte a BPA ha vençut els efectes adversos que limitaven les perspectives de creixement de l’economia andorrana i les finances públiques».
D’altra banda els avaluadors han matisat que la nota emesa pel FinCen, el 19 de febrer del 2016, va facilitar el camí de la implementació del pla de resolució i venda de Vallbanc. També afegeixen com a positiu el fet que la venda del banc a J.C. Flowers allibera el Govern d’assumir més despeses derivades d’aquesta resolució.
L’agència valora la intenció del Govern d’explorar una aproximació amb les institucions financers internacionals, com ara el FMI, i puntualitza que si la cooperació es du a terme es milloraria l’estabilitat del sistema financer. També assenyala que aquestes accions dotarien al país d’habilitat per gestionar les repercussions de crisis futures.
En les conclusions, l’agència fa diverses consideracions respecte a l’estabilitat atorgada a la perspectiva de país. Manté la possibilitat de risc que prové de la dimensió relativa del sector financer. Risc que segons l’agència s’equilibra amb la tendència a la recuperació de l’economia andorrana. Una tendència que ha de permetre al Govern anar cap a una major estabilitat pressupostària i a reduir l’endeutament.