PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern eliminarà l’IGI reduït del 2,5%

El cap de l’Executiu anuncia la tipificació del delicte fiscal al Codi Penal / Martí comunica la voluntat de comptar amb un prestador d’última instància i l’entrada a l’FMI

Per LÍDIA RAVENTÓS

El cap de Govern, Toni Martí, i el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ahir al Consell General.
El cap de Govern, Toni Martí, i el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ahir al Consell General. | TONY LARA
El cap de Govern, Toni Martí, va anunciar ahir durant el Debat d’Orientació Política l’eliminació de l’IGI reduït del 2,5% que s’aplica a les estacions d’esquí, el transport públic, Caldea, Naturlàndia i activitats culturals. Així, a partir del moment en què s’aprovi el canvi, tots els sectors esmentats passaran a tenir un IGI del 4,5%. L’objectiu és, segons va explicar Martí, abordar una revisió del sistema fiscal «per eliminar inequitats i avançar en l’eficiència». En aquest sentit, el màxim representant de l’Executiu també va anunciar una revisió a la baixa de les deduccions de l’impost de societats que el darrer any van sobrepassar els 35 milions d’euros així com un nou repartiment dels tributs comunals i del Govern «per evitar que sigui l’Executiu qui sempre faci el major esforç fiscal».

Amb la premissa d’incrementar la inversió de l’Estat, el cap de Govern va comunicar que consolidaran les bases tributàries i revisaran les taxes i els preus públics. Martí va argumentar que l’estructura d’ingressos públics que hi havia fins ara «no deixava gaire marge per a la inversió sense el recurs constant de l’endeutament» i va assegurar que «no volem deixar aquesta herència als governs que vindran després» tal com «se’ns va deixar a nosaltres».

Tipificació del delicte fiscal/ El Govern també es va comprometre a tipificar el delicte fiscal al Codi Penal justificant la necessitat de preservar el model impositiu «d’intensitat moderada» amb tipus del 10%. Tal com va desenvolupar Martí, fins ara no existia per la manca d’impostos directes a Andorra. Un cop implementat el sistema fiscal, va afegir, «nosaltres som els primers interessats a fer que aquest sistema es compleixi». Aquesta mesura, que Martí ja va augurar que «farà soroll», serà necessària per superar la cinquena avaluació del Moneyval.

Així mateix, l’Executiu també treballa en un projecte de llei qualificada de reforma del Codi Penal «per seguir incorporant millores que facin més efectiva la lluita i la prevenció contra la corrupció».

Més control a la plaça financera/ El líder de l’Executiu va posar de relleu que la crisi de BPA ha posat de manifest la necessitat d’un prestador d’última instància. «El paper que tradicionalment han fet els bancs centrals i que permet injectar liquiditat de forma massiva al sistema financer en situacions puntuals i extremes que així ho requereixin», va aclarir. Així, Martí va avançar que el Govern està treballant amb un expert internacional en la matèria en col·laboració amb la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera.

Una altra de les mesures anunciades va ser doblar el nombre de treballadors que té actualment l’INAF, així com la professionalització del consell d’administració i s’obrirà la possibilitat que persones no andorranes en formin part i mantenint la presidència a una persona de nacionalitat andorrana.

En la mateixa línia, Toni Martí va manifestar la voluntat que Andorra sigui membre del Fons Monetari Internacional (FMI) tot i que encara cal avaluar els costos i les oportunitats que pot comportar. Martí però, es va mostrar convençut que «els guanys en bona imatge, credibilitat i estabilitat, excediran els costos». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT