Andorra la Vella
El Govern clama pel pacte d'Estat
«L’Andorra que defensem és lluny de la d’adulterar sucre i de la del contraban», afirma Toni Martí, que assegura que complirà amb la legislatura: «Em sento en plena forma»
El cap de Govern, Toni Martí, va tornar a insistir ahir en la necessitat ineludible de tancar un pacte d’Estat per tal d’avançar en les negociacions amb la Unió Europea, i per això va tornar a demanar als Liberals d’Andorra la seva adhesió. «Agrair a PS i SDP i esperar que Liberals s’uneixin», va afirmar Martí ahir durant la roda de premsa-esmorzar que va oferir ahir a la premsa andorrana amb motiu de la proximitat de les festes nadalenques. Així mateix, va valorar el camí agafat per l’Executiu per afrontar les actuals reformes i les que vindran –«si hi ha un altre camí, que se m’expliqui», va afirmar–, i va deixar clar que l’actual Govern «acabarà la legislatura». «Em sento en plena forma», va afegir-hi, tot recordant que el seu gabinet treballa per una Andorra «lluny de la d’adulterar sucre i la del contraban».
«Vam coincidir tots en què no és un mandat qualsevol», va afirmar el cap de Govern, convençut de la necessitat del pacte d’Estat pel fet de la importància de la «unitat nacional» davant de les negociacions europees. «Crec que puc parlar per totes les forces polítiques que esperem que els liberals s’hi afegeixin», va explicar Martí, que va posar «gener» com una «data prudent». «No negarem als altres poder participar», va dir en referència a la possible absència de Liberals, tot i que continua havent confiança en què hi haurà acord.
Per això, Martí va enviar un guant a la formació liberal: «Quina millor manera de tenir tota la informació que amb un mecanisme com el pacte que ho permet». Així mateix, va voler desvincular el cas BPA de l’esperada unió liberal, tot i que aquests han manifestat que voldrien esperar que l’afer estigués solucionat abans. Segons Martí, «seria un signe de feblesa no moure’ns».
«La reflexió dels Liberals no pot ser eterna», va afirmar contundent el cap de Govern, que va insistir en què s’ha d’aprofitar la porta oberta per la Unió Europea per negociar l’acord d’associació: «Si no aprofitem aquest mandat obert, tardarem anys i panys». «Després estan els que es volen atrinxerar a casa».
Defensa de l’acció de govern / Tant Martí, com el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el de Finances, Jordi Cinca, presents també ahir en la compareixença, van treure pit per l’acció del govern fins ara. Martí, de fet, es va desmarcar amb una de les frases més contundents just després de defensar la feina feta per l’Executiu per trobar la solució al cas BPA, el qual ha estat el tema central d’aquest any 2015: «Tot i l’ensurt, la marca andorrana està respectada, l’Andorra que defensa aquest Govern és lluny de l’Andorra d’adulterar sucre i de l’Andorra del contraban». Es tracta, segons va afirmar, de «no fer polítiques de qualsevol manera». En aquest sentit, va entrar de ple en el tema del camí endegat cap a Europa assegurant que és un trajecte iniciat fa més de deu anys quan el Govern d’Albert Pintat va començar a parlar-ne, que el va continuar l’Executiu de Jaume Bartumeu, i que per tant «la continuació lògica» era que els Demòcrates ho mantinguessin.
En aquest punt, va ser Saboya qui va explicar la situació. Segons va informar el ministre d’Afers Exteriors, l’acord d’associació «específic per als petits Estats» és el camí que agafa el Govern actual i «al juny del 2011 la UE respon i obre el mandat de negociació tenint en compte les particularitats». A partir d’aquí s’arriba al punt actual, que seguirà després de tancar el «marc institucional». «Al febrer tindrem una segona reunió per reprendre les converses i una nova ronda d’evolució de l’esborrany». Així mateix, serà en els pròxims mesos quan s’abordaran en profunditat temes com la lliure circulació de mercaderies, que al novembre ja es van tractar. «La negociació parteix d’un principi que res no està tancat fins que estigui tancat tot l’acord», va dir el ministre, «però es va estabilitzant el text, segons l’argot de la UE».
Control de capitals / A la palestra de tot plegat va sortir ahir també la qüestió de la fiabilitat del sistema andorrà i els moviments de capitals. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va afirmar en aquest sentit que la solució als problemes que hi ha hagut «no passa per un INAF o una Uifand amb 200 persones, sinó que cal un sistema financer que incorpori una metodologia i un control intern rigorós». Per això, va dir, «cal cooperar amb l’OCDE, la UE, el GAFI o el Moneyval». Segons Cinca, ha d’haver-hi «mecanismes de transparència per deixar clar que la plaça financera andorrana els segueix». En aquest sentit, el ministre va afirmar que Andorra necessita «un supervisor andorrà si volem treballar fora», i aquest ha de ser «un supervisor competent». «És irrenunciable», va sentenciar.