PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

LdA defensa que els partits han de rebre una subvenció cada any

El partit a l’oposició i el Govern interpreten de manera diferent la nova llei de finançament

Per ESTHER JOVER MARTIN

D’esquerra a dreta, el conseller Josep Pintat (LdA), Miquel Aleix (DA), Víctor Naudi (SDP) i Pere López (PS), sortint d’una reunió amb el cap de Govern sobre BPA el març passat.
D’esquerra a dreta, el conseller Josep Pintat (LdA), Miquel Aleix (DA), Víctor Naudi (SDP) i Pere López (PS), sortint d’una reunió amb el cap de Govern sobre BPA el març passat. | Tony Lara
Liberals d’Andorra (LdA) sospita que el Govern «vol escanyar els partits polítics» en interpretar «de manera restrictiva» la Llei 19/2014, del 18 de setembre, qualificada de partits polítics i finançament electoral, que s’ha començat a aplicar enguany. El confrontament està en la interpretació de la nova legislació: l’Executiu ha informat, via carta, que abans que acabi l’any el partit cobrarà la partida corresponent a les despeses de funcionament i manteniment i que serà un únic pagament per a tota a legislatura. Els liberals opinen  que amb una única injecció econòmica no podran fer front al pagament del local ni al personal contractat durant quatre anys.

El secretari de relacions internacionals de LdA, Valentí Martí, ha argumentat que «la llei no diu enlloc que la subvenció només es cobra una vegada» i ha amenaçat en presentar a la Batllia una demanda contra el Govern «urgent i preferent per atemptar contra la llibertat i els drets fonamentals del finançament dels partits». Martí i el president dels liberals, Jordi Gallardo, que van exposar ahir el tema a la premsa, van anunciar que ho proposaran a l’executiva del partit i, a més, van convidar la resta de partits a l’oposició a unir-se a la demanda.

Els liberals van enviar una missiva al Govern per reclamar el cobrament de la subvenció per al funcionament del partit del 2015. La resposta va ser «una sorpresa»: «Ens van dir que rebríem els diners el 30 de novembre i que seria per a tota la legislatura». Per tant, dilluns que ve, LdA rebrà l’ingrés de 41.930 euros, els que els corresponen segons la llei  de partits polítics per la representació obtinguda en les últimes eleccions generals, celebrades el 2 de març del 2015 ( el càlcul es basa en el nombre d’escons i de vots obtinguts). A més, a finals d’any, també ingressaran les despeses electorals corresponents a les generals que calcula i valida el Tribunal de Comptes.

La queixa dels liberals se centren en «la periodicitat» del cobrament de la subvenció de funcionament ja que insisteixen que amb un únic pagament no poden afrontar les despeses de funcionament anuals del partit. Una altra cosa és la despesa electoral, que es cobra només quan hi ha eleccions, ja siguin generals o comunals (una subvenció que cobraran cap a finals del 2016, quan el Tribunal de Comptes hagi fet números).
Segons la llei, els partits també cobren per conseller obtingut a cada comú (30 euros per càrrec) i cinc euros per cada vot parroquial. Aquest càlcul també s’haurà de fer després del 13 de desembre.

EL PUNT DE VISTA DEL GOVERN / Per la seva banda, el secretari general del Govern, Jordi Casadevall, va respondre ahir al vespre que «la llei anterior atorgava una única subvenció electoral i la nova legislació reparteix l’import en dos conceptes». Per tant, fins l’entrada en vigor de la norma actual, la subvenció única era de 300 euros per escó, 60 euros per conseller comunal i cinc euros per vot, tant a les eleccions generals com a les comunals. La quantitat es manté però s’ha desglossat en dos conceptes: una subvenció electoral i una subvenció per al manteniment. La quantitat és la mateixa, però en dues partides. «Nosaltres estem tranquils perquè complim la voluntat del legislador, la de no augmentar la despesa», va aclarir Casadevall. «La llei no diu en cap moment que hem de pagar la subvenció de manteniment i funcionament quatre vegades, entenem que amb un sol cop n’hi ha prou i, a més, els partits tenen altres fonts de finançament, des de donacions procedents de privats al que reben els grups parlamentaris», va afegir.

De moment, però, LdA està en total desacord amb la interpretació de la llei que en fa l’Executiu i ha advertit que si cada any no s’inclou en el pressupost del Govern una partida per al manteniment dels partits, aniran presentant esmenes a la llei. El Consell General haurà de resoldre ambigüitats i posicionar-se.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT