PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La comissió especial, en entredit

Víctor Naudi (SDP) ja no en forma part, Ld’A es planteja abandonar-la i PS, de moment, no ho valora

Per IVÁN ÁLVAREZ

Jordi Gallardo, ahir al Consell General abans de la seva compareixença
Jordi Gallardo, ahir al Consell General abans de la seva compareixença | Tony Lara
El sector opositor al Govern segueix escrivint capítols al voltant del descontent implantat per la gestió del cas BPA. Des dels grups parlamentaris es plantegen, ja de manera insistent, quin és l’objectiu i quin és la veritable tasca que ha de realitzar la comissió especial de vigilància i prevenció de risc d’entitats financeres. L’òrgan, i sobretot, la seva funció, està en entredit. Donada l’ínfima informació a la que tenen accés, segons vénen denunciant durant les darreres setmanes, ja s’han trobat casos de membres que renuncien a seguir formant part de la comissió –Víctor Naudi (SDP)– i d’altres que s’ho plantegen en cas de no experimentar cap avanç –Grup Liberal–. Des del Partit Socialdemòcrata, asseguren, de moment, no plantejar-se abandonar la comissió, tot i el seu descontent palpable envers la manca d’informació. 
 
El cas de Víctor Naudi ha estat el primer descontent traduït en fets. El president suplent d’SDP va renunciar a seguir assistint a les comissions per considerar-les «un simulacre» i un òrgan «inoperant» degut a la impossibilitat de rebre informació. Per a Naudi, la gota que ha fet vessar el got ha estat el «menyspreu a la comissió» de Carles Fiñana, el president de la Uifand, quan va respondre a una petició d’informació dos mesos tard i per notificar que no s’anava a facilitar cap informació. «És inacceptable», va lamentar. El paper més punyent i bel·ligerant de la formació el juga, sense dubte, el secretari d’organització, Joan Marc Miralles.

Visiblement molest, Miralles va apuntar al president de DA, Ladislau Baró, com l’ase dels cops. Va assegurar que «el Consell General no es pot permetre comèdies avalades pel president de DA» i va afegir que Baró «es permet donar lliçons de com hem de funcionar». Miralles va indicar que «nosaltres no direm que a DA també hi ha gent que té conflicte d’interessos en l’afer BPA, com Cinca o Saboya, accionistes d’altres entitats bancàries del país». Miralles va cloure afirmant que «Martí s’omple la boca de transparència i aquesta només es demostra amb actes». 
 
Per la seva banda, el Grup Liberal comença a inclinar-se cap a la porta de sortida de la comissió: «Ens estem plantejant molt seriosament continuar o no dins de la comissió especial, sobretot, si la tònica de no facilitar la informació no canvia, ja que provoca una pèrdua de temps innecessària», va agregar Gallardo. El president suplent liberal va apuntar que el comportament de les autoritats envers la negativa de facilitar informació és «una presa de pèl». De la mateixa forma que el president del Grup Mixt, Pere López, va aixecar la veu fa dies exigint que es facin públics els resultats de l’auditoria que PwC porta un temps elaborant dels comptes de BPA, Gallardo va expressar-se en termes idèntics i va assegurar que el Govern «no té cap full de ruta en l’afer BPA», que es mou en la «improvisació» i que «ja va sent hora que els treballs de l’auditoria finalitzin i es pugui saber si hi ha alguna entitat interessada en comprar el banc pont».
PUBLICITAT
PUBLICITAT