Escaldes-Engordany
Fitch Ratings creu que Andorra ha de millorar la «regulació financera»
L’agència avalua per primera vegada l’economia del Principat i la qualifica de BBB i perspectiva estable
Fitch Ratings, agència d’avaluació de crèdit internacional, va publicar ahir la seva avaluació de l’economia andorrana. Ho va fer ben entrada la nit, però els resultats del seu informe són de la satisfacció del Govern. Tot i que també valora punts que s’han de millorar, l’agència va fixar la qualificació andorrana en BBB i una perspectiva estable, donant suport a la gestió de la crisi de Banca Privada d’Andorra i a les reformes engegades pel gabinet de Toni Martí, però avisant de la feblesa de la regulació financera, així com de l’excessiva concentració de l’economia en els sectors financer i turístic.
L’agència internacional Fitch Ratings va col·locar Andorra en uns paràmetres d’economia BBB i amb una «perspectiva estable», segons informava ahir a través d’un document que es pot veure a https://www.fitchratings.com/site/fitch-home/pressrelease?id=990723. En ell, l’avaluació que es fa de les actuacions del Govern, especialment en la gestió del cas BPA, són positives, ja que «l’impacte negatiu de la crisi ha estat limitat en la viabilitat dels altres tres bancs locals» perquè «la sortida neta d’actius gestionats s’ha mantingut estable» i perquè «els nivells de capitalització i de qualitat d’actius d’aquests bancs són els adequats».
De la mateixa manera, l’agència internacional va donar suport a les polítiques del Govern pel que fa a l’actuació envers el cas de la Banca Privada: «Les autoritats van actuar ràpidament i van aplicar la llei de resolució en el cas de la recent crisi bancària de Banca Privada d’Andorra, amb l’objectiu d’evitar el pànic bancari sobre BPA».
Per últim, es va valorar el fet d’homologar la legislació, ja que Fitch va destacar la implementació de la directiva europea de reestructuació i resolució d’entitats bancàries gràcies a la llei aprovada el passat abril, així com la signatura i desplegament de l’Acord Monetari amb al Unió Europea que «ha permès importar a Andorra la credibilitat del Banc Central Europeu en matèria de control de la inflació a nivells baixos i estables».
Regulació financera «feble» / Segons el document de Fitch Ratings, Andorra té punts que ha de «millorar». «L’excessiva concentració de l’economia en els sectors financer i turístic» és un dels problemes, així com «la impossibilitat de les entitats bancàries d’accedir a un banc central», a més de tenir una regulació financera més feble que la dels països de l’eurozona. «La manca d’accés a un prestador d’última instància (lender of last ressort) i un marc regulador feble comparat amb la resta de països de l’eurozona van portar Fitch a rebaixar els ràtings dels bancs andorrans» el juliol passat, es llegeix al document.
Així mateix, un altre punt discordant «és el pes del sector bancari –els actius eren 6,9 del PIB el 2014– i les obligacions potencial que es deriven d’aquesta situació», segons informava ahir també el Govern a través d’un comunicat.
Escassa diversificació de l’economia / Un altre dels punts que Fitch Ratings considera que Andorra ha de començar a plantejar-se una seriosa millora és l’escassa diversificació de l’economia, tot i que considera que sectors diferents al financer, com «l’hoteleria, la indústria i les tecnologies de la informació i la comunicació també demostren un camí de recuperació robust». L’agència d’avaluació «augura que el creixement de l’economia andorrana –que el 2014 va ser del 2,3%– serà d’1% aquest any», segons informava ahir el Govern, «a causa dels reptes del sector financer, però s’enfilarà fins a l’1,8% l’any vinent gràcies al creixement de sectors de l’economia diferents del financer».
Suport a les reformes «profundes» / L’agència d’avaluació internacional va lloar, per contra, la «gran quantitat de reformes profundes del marc fiscal entre el 2010 i el 2014: simplificant els impostos sobre el valor afegit i introduint impostos sobre els beneficis de les empreses i les rendes personals». Fitch Ratings va incloure en aquest procés de consolidació la congelació de la despesa pública durant els anys 2014 i 2015, així com «la reforma dels complements de jubilació dels treballadors del sector públic».