Search
Close this search box.

El copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va recordar ahir, durant el seu discurs nadalenc que cada any se celebra al Palau Episcopal, que l’any vinent hi haurà novament eleccions «en què caldrà triar els representants i dirigents que han de legislar i governar el Principat en els pròxims quatre anys». En aquest sentit, Vives va destacar la necessitat que «homes i dones generosos es posin a disposició del país per a la notable tasca política», els quals, «actuant per grans principis, pensin i treballin pel bé comú a llarg termini». 

Durant el pregó, el copríncep episcopal també va destacar que els reptes que afronta Andorra en els temps a venir «són complexos» i, a la vegada «apassionants», a causa de l’adaptació als canvis que imposa la realitat social i econòmica mundial. Alguns d’aquests són el procés de negociació amb la Unió Europea, «així  com la resta de compromisos que el país ha anat assumint en altres organismes i àmbits internacionals»; i «la incertesa que el canvi climàtic projecta sobre el nostre futur». En relació amb aquest darrer fet, l’arquebisbe va considerar que cada dia s’avança més cap a una «veritable ecologia integral». Per això, «cal superar una visió utilitarista, egocèntrica i explotadora de la naturalesa» i «compartir-la amb responsabilitat i justícia entre tots els pobles del món i amb les futures generacions».

D’altra banda, Vives va tractar el tema de la guerra que viu Ucraïna i les conseqüències d’aquesta sobre l’economia mundial i del Principat: la crisi energètica, la inflació dels preus de productes i serveis bàsics, i altres indicadors econòmics. «Cal que hi aportem tot allò que estigui en les nostres mans per poder donar suport als afectats i perquè s’arribi aviat a un acord internacional just que faci callar les armes», va afegir. A més, va ressaltar que «la societat andorrana ha donat prova, un cop més, del seu compromís amb el dret internacional i la pau, i la seva solidaritat amb els refugiats».

El copríncep va acabar el discurs destacant que l’any que ve se celebrarà el 30è aniversari de la Constitució, una ocasió «de fer memòria agraïda del procés que ens hi va portar i del gran avenç que aquesta fita va suposar».

Un cop finalitzat el discurs, els representants dels grups parlamentaris en van fer una valoració. Així, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, va assenyalar que «el copríncep sempre ens diu els temes més rellevants. Al final ens fa tornar a la realitat de les picabaralles polítiques i anar cap al fons de les qüestions». «És una baixada de peus a terra, i sempre li agraïm aquest discurs», va ampliar. Durant el torn del Grup Parlamentari Independent, el seu líder, Ferran Costa, va asserir que és «un bany de realitat del pragmatisme de la situació que ens envolta. Ens emplaça a treballar per donar solució a les problemàtiques que tenim sobre la taula».

Finalment, el conseller general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata Carles Sánchez va explicar que el discurs «reafirma el compromís del Govern i totes les institucions que han estat present en aquest 2022».

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu