La jornada de recerca en oncologia que se celebrarà el pròxim 19 de novembre a la seu social de la Fundació Crèdit Andorrà tindrà com a principal objectiu donar a conèixer a la ciutadania tota la feina d’investigació que s’està duent a terme actualment per part d’investigadors andorrans i catalans fora del país. L’esdeveniment, organitzat conjuntament per la secció territorial andorrana de la Societat Catalana de Biologia (SCB), la secció temàtica de la biologia del càncer de la SCB i la Fundació Crèdit Andorrà, es desenvoluparà en dues parts, una de caràcter clínic i una segona de més divulgativa després.
La directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, va explicar que l’entitat dona suport a la proposta per dos motius principals. D’una banda, perquè el càncer és una de les malalties que es tracta en el programa Salut al dia, un espai «on fem iniciatives per donar informació, sensibilització, eines i coneixement a la societat al voltant d’aquestes problemàtiques». I, de l’altra, perquè des de la fundació s’ha ajudat a impulsar la secció territorial andorrana de la SCB. Per la seva banda, el biotecnòleg i membre de l’equip coordinador de la secció territorial andorrana de la SCB, Arnau Calvet, va apuntar que aquesta és la segona acció que s’impulsa per tal de divulgar la tasca dels investigadors. En aquest sentit, va posar en relleu que la voluntat és continuar organitzant esdeveniments relacionats amb aquesta temàtica anualment, ja que «el càncer no deixa de ser una malaltia prevalent al món» i, actualment «s’estan investigant molts tractaments» dels quals s’han extret conclusions molt satisfactòries.
Entrant al detall de la jornada, Calvet va ressaltar la ponència d’especialitat clínica d’Andorra sobre l’àmbit de l’oncologia que oferirà el doctor Santiago Albiol, coordinador clínic de l’àrea d’oncologia del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Posteriorment, hi prendran part ponents andorrans i catalans que presentaran els pòsters científics que estan treballant en l’actualitat. En total, hi ha 11 ponents confirmats que presentaran els seus cartells i una quarantena de persones que hi assistiran com a públic. De cara a la tarda es donarà pas a la presentació Què hi ha més enllà de la genètica?, una ponència de caràcter més divulgatiu a càrrec del doctor Manel Esteller, investigador i director de l’àrea d’oncologia de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. Una vegada finalitzin les intervencions, tindrà lloc el lliurament de premis al millor pòster seleccionat.
Amb tot, Calvet va aprofitar la presentació per fer una crida a aquelles persones que han fet una carrera científica d’investigació fora del país perquè expliquin la seva experiència durant la jornada, segons va informar l’ANA.