El cicle de conferències Transversals, que el Comú d’Escaldes-Engordany va posar en marxa l’any passat, torna aquest mes d’octubre per abordar temes com la identitat cultural, la interculturalitat, la natura, la desmineralització de la ciutat o la desvinculació de l’entorn. Enguany, el fet de no poder comptar amb la sala del Prat del Roure ha fet que el comú aposti per cinc conferències i només un espectacle, que serà de titelles enfocats a adults i que abordarà precisament una reflexió sobre les identitats. El cicle vol ser un «espai de transformació i aprenentatge on la cultura és travessada per diferents disciplines i camps de coneixement», tal com va posar en relleu el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Joaquim Dolsa, que va afegir que pretén ser un punt de debat «sense límits o barreres» i, on abordar temes «de manera lliure».
En aquest sentit, Dolsa va incidir en la «importància que hi hagi aquestes reflexions precisament en un moment on hi ha cada vegada més societats intolerants». Justament el conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, va incidir en el fet que les expectatives per a aquest segon cicle són que la gent participi, «parli i reflexioni» sobre qüestions que semblen «clares», però que sovint no ho són tant. En definitiva, un fòrum on les persones tinguin «propostes i enfocaments nous» per tractar temes d’actualitat, tal com va comentar la cap del Departament de Cultura, Anna Garcia.
Pel que fa a les dates d’inauguració, el tret de sortida al segon cicle de Transversals es donarà el dia 4 d’octubre amb l’economista Pau Rausell, que abordarà la qüestió de l’impacte socioeconòmic de la cultura, més enllà del que és «més obvi», és a dir, la importància de la cultura «sobre el benestar de la societat».
De cara a l’11 d’octubre serà el torn del científic i divulgador Stefano Mancuso que tractarà el tema del planeta de les plantes. L’especialista defensarà que les plantes són la solució per lluitar contra el problema del canvi climàtic, una problemàtica que tal com va incidir Garcia, aquest estiu ha presentat la seva cara més agressiva. A banda, el 18 d’octubre la historiadora de l’art i investigadora Yolanda Onghena durà a terme una conferència relacionada amb els contexts mòbils i condicions transculturals i, entre altres qüestions, es preguntarà «qui parla amb qui i com parlem de l’altre en un diàleg entre estranys».
El 25 d’octubre el paisatgista François Vadepied pronunciarà la ponència Un exercici de paisatge on, entre altres qüestions, parlarà de la desmineralització de les ciutats.
Ja al mes de novembre, el dia 14, l’arqueòloga i catedràtica de prehistòria Almudena Hernando tractarà el tema de la posthistòria, és a dir, el moment històric marcat per l’ús massiu d’internet i les xarxes socials. Aquesta xerrada serà la prèvia de l’espectacle de titelles per a adults Identitats, que tindrà lloc l’endemà a càrrec de Rocamora Teatre. Finalment, la corporació va recordar que tots els actes es realitzaran a la sala d’actes del comú a les 19.00 hores, tal com va informar l’ANA.