Search
Close this search box.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) està duent a terme aquests dies un tractament aeri sobre unes 7.000 hectàrees de bosc per combatre la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). Els tractaments es fan a les zones més afectades de Catalunya i l’objectiu de la campanya és rebaixar les poblacions d’aquesta plaga. Les comarques on es realitzen els tractaments són l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, la Cerdanya, el Solsonès i l’Alta Ribagorça.
 
El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri, que es realitza a la tardor, durant els primers estadis de desenvolupament de les erugues. 
Els tractaments s’apliquen a les zones on les poblacions són més altes a fi d’evitar les defoliacions importants i els problemes d’urticària. El plaguicida que s’utilitza en aquests tractaments per al control de la processionària és un producte biològic, el Bacillus thuringiensis kurstaki.
 
El tractament disposa d’un Pla d’aplicació aèria, aprovat per la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia per al control de la processionària del pi per a la campanya 2015. La tècnica és l’Ultra Baix Volum. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (2.500 ha) o amb avió (4.500 ha).
 
Seriosa afectació/ L’hivern passat els danys que va produir la processionària van ser molt considerables en diferents indrets de Catalunya. D’acord amb les prospeccions efectuades pels Agents Rurals, de les 725.000 ha de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 96.000 estaven afectades en diferents graus i més de 10.000 en el grau més elevat. 
 
Per aquesta raó, existeix una alta probabilitat que el proper hivern els danys tornin a ser extraordinaris, amb els consegüents perjudicis socials, econòmics i ambientals. Això, sumat a les peticions de nombrosos ajuntaments, ha fet que el Departament hagi decidit tornar a fer una campanya de control d’aquesta plaga. Les zones a tractar han estat seleccionades pels especialistes en sanitat forestal de la Direcció General de Forests. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu