Search
Close this search box.

Els tècnics del Conselh Generau d’Aran van certificar un nou atac de l’os Cachou a una euga d’un any i mig. L’atac es va produir el 4 de setembre però no havia estat detectat fins ara i s’ha pogut descobrir gràcies al senyal del collar GPS de l’animal. Diversos signes en la pell de l’egua van servir per demostrar que l’autor d’aquesta mort ha estat l’os. Amb aquesta ja són tres les baixes de bestiar atribuïdes a Cachou en només sis dies, entre el 4 i el 10 de setembre. El síndic d’Aran, Francés Boya, va reiterar la seva preocupació per «l’agressivitat» d’aquest exemplar, i va assegurar que amb el nou atac es troba «al límit» del que marca el protocol per ser extret del medi.

Les mesures de condicionament aversiu són de difícil aplicació en aquest tipus d’ossos, perquè no estan habituats a la presència humana i presenten un comportament nocturn i esquiu envers l’home, van informar des del Conselh Generau. El Govern aranès ja va mostrar el compromís de protegir els interessos dels ramaders aranesos davant aquesta problemàtica i, de fet, s’havia programat una reunió per davui, amb el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per tractar aquest afer, però es va haver de posposar a causa de la dramàtica situació de la DANA que es pateix en algunes comunitats.
El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental del Conselh Generau, Francisco Bruna, també va indicar fa uns dies que es proposarà al Govern de la Generalitat la modificació del decret regulador dels procediments de compensació de danys i perjudicis causats a l’agricultura i la ramaderia per espècies animals protegides de la fauna.

D’altra banda, Bruna va manifestar que la prevenció sobre bestiar equí és «molt difícil», ja que «no és viable agrupar-lo i protegir-lo a la nit com es fa amb l’oví». Els moviments nocturns dels óssos són imprevisibles i el decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la seva protecció efectiva. Justament aquest estiu es va informar que Goiat ha a matat 103 animals d’explotacions ramaderes dels Pirineus en només tres anys, des que el 2016 va ser alliberat per la Generalitat, dins del programa Piroslife i en contra de la voluntat dels ramaders de la zona.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu