Search
Close this search box.

La mort d’un científic ara fa gairebé un any ha posat en punt de mira els protocols de control i funcionament dels laboratoris on s’investiguen i manipulen diversos microorganismes. La víctima, un bioquímic contractat pel CIBER-Institut de Salut Carles III, treballava investigant la malaltia Creutzfeldt-Jakob (ECJ), una afecció neurodegenerativa desconeguda amb la qual podria haver estat en contacte en un centre de la Facultat de Medicina de l’Hospitalet de Llobregat, de la UB. Va ser llavors quan l’investigador es va contagiar i va acabar morint, no sense abans haver comentat als seus companys que patia alguns dels símptomes que produeix l’estranya malaltia.

Aquest científic formava part de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que dijous passat va informar mitjançant un comunicat que, a més de «perdre un estimat membre de la seva comunitat científica», havien trobat en un laboratori «mostres no autoritzades de prions potencialment perillosos».

El laboratori P3 de Grifols a Ordino «comportaria riscos importants per a la població andorrana»

Tot i això, les tres entitats implicades —UB, CIBER i IDIBELL— van declarar que actualment estan investigant els fets. Des de l’empresa de Bellvitge fou abordada immediatament la situació, amb una actuació per part dels tres implicats. La investigació, però, continua oberta.

Per la seva part, mitjans de comunicació espanyols apunten a una hipotètica errada en els protocols a l’hora de manipular les mostres, a part de trobar milers de mostres no autoritzades en un congelador del laboratori 4141, lloc on treballava el bioquímic que va perdre la vida.

Finalment, el comunicat afirma que el «campus on està aquest laboratori no disposa d’instal·lacions necessàries per portar a terme experiments amb aquest tipus de mostres».

El cas d’Andorra / Al Principat, fa un parell d’anys que es coneix l’interès per part de l’empresa Grifols de construir un laboratori de tipus P3 a la parròquia d’Ordino. Aquest tipus de laboratori centra les seves investigacions en essència en immunologia. La plataforma ciutadana antiGrifols ha manifestat el seu desacord diverses vegades respecte a la creació del laboratori. En un manifest publicat el passat 18 de març, la plataforma va alertar «dels riscos importants per a treballadors i per a la població que comporta aquest tipus de laboratori». 

A més, sentencien «els riscos sanitaris existents de treballar amb animals verinosos i microorganismes potencialment mortals». També van afirmar que «la possibilitat de fuites de material biològic potencialment mortal és un risc que cal considerar i gestionar», i van afegir que «en cas d’haver-hi un accident, les contaminacions biològiques, a més d’afectar la població andorrana, podrien afectar també els països veïns». 

Cal destacar que des de Grifols s’afirma que la principal idea del laboratori P3 proposat a Ordino és realitzar recerca immunològica, però la plataforma remarca que «cal saber en concret quin tipus d’investigacions durien a terme, a més dels riscos que podrien estar associats».

D’altra banda, no només la plataforma antiGrifols està en contra de la construcció del laboratori, ja que en les passades eleccions generals aquest tema ja va estar sobre la taula. De fet, EL PERIÒDIC ja va explicar que en el passat debat de la parròquia d’Ordino celebrat uns dies abans del 2A, el candidat de llavors PS + X’Ordino, Jean Michel Armengol, va afirmar que «és un dels projectes menys clars de la legislatura demòcrata».

– les claus –

Dolsa, Bringué i Armengol, units contra el laboratori P3

Tal com va informar aquest mitjà fa una setmana, Enric Dolsa, Jordina Bringué i Jean-Michel Armengol concorreran junts a les eleccions comunals del pròxim 17 de desembre a Ordino. Una de les principals qüestions per la qual han decidit unir forces és lluitar contra la instal·lació del laboratori P3 de Grifols a la parròquia ordinenca.

És sabut que Enric Dolsa ja fa anys que es mostra contrari a aquest laboratori i assegura que  «no aporta res de positiu al país i, a més, és un perill sanitari molt greu per a Ordino i per a Andorra». I per a tots aquells que han titllat de demagògia totes les crítiques a l’arribada de Grifols a Andorra, Dolsa els contesta que «ja no és demagògia sinó que és un fet, i ho demostren els accidents que s’han produït en aquest tipus de laboratoris», posant èmfasi en el succeït fa un any a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

Des de la coalició consideren que el laboratori no aporta res positiu al país i és un perill sanitari per a Ordino

Des de la coalició denuncien també el «mal fer del Govern en aquesta qüestió», ja que asseguren que «hi ha coses que s’estan portant d’amagat». Per aquest motiu, demanen més claredat i explicar a la ciutadania el que suposa la instal·lació d’un laboratori P3 a Ordino. «Qui controlarà aquestes investigacions?», es pregunten els tres.

Tant Dolsa com Bringué i Jean-Michel Armengol s’han mostrat sempre contraris a l’arribada del laboratori a la parròquia. En el debat de les últimes eleccions nacionals, Bringué ja va denunciar que «al laboratori s’hi duran a terme manipulació d’animals vius, virus i altres agents patològics d’alt risc». També va manifestar el seu neguit per «l’eventual contaminació de les aigües que s’utilitzaran a les instal·lacions».

En aquesta línia es manifestava Jean-Michel Armengol en el mateix debat, criticant que «es va canviar diverses vegades l’emplaçament de l’heliport per les opinions contràries, però no s’ha fet cap consulta ni al poble ni al país pel projecte del laboratori P3 de Grifols». 

Sobre aquest aspecte de la consulta popular, tots tres manifesten en declaracions a EL PERIÒDIC que no s’ha volgut deixar votar el poble tot i que s’ha demanat en diverses ocasions. Dolsa, Bringué i Jean-Michel Armengol consideren que el motiu de no haver celebrat una consulta popular és que el Govern de Demòcrates sap que la gran majoria de la població votaria en contra i no els interessa.

En cas que es dugui a terme el projecte, seria el primer laboratori P3 situat en una Reserva de la Biosfera

De fet, a Ordino hi ha moltes veus en contra del laboratori, i això es va posar de manifest en les manifestacions convocades per la plataforma ciutadana antiGrifols. Les protestes organitzades per aquest grup de ciutadans se centren en la perillositat que suposa pel medi ambient tenir un projecte com aquest i més a una parròquia com Ordino, l’única declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco. Destaquen, a més, que aquestes reserves són territoris que tenen l’objectiu d’harmonitzar la conservació de la diversitat biològica i cultural i el desenvolupament econòmic i social mitjançant la relació de les persones amb la natura.  

Preguntats sobre aquesta plataforma, els tres líders ordinencs destaquen que de dur-se a terme el projecte, seria el primer laboratori P3 situat en una Reserva de la Biosfera. Sobre aquest aspecte, Jean-Michel Armengol explicava que «és curiós que, sent ara el tercer aniversari d’Ordino com a Reserva de la Biosfera i que el dia 3 de novembre se celebra el Dia Mundial de les Reserves de la Biosfera, continuem amb tota aquesta esquizofrènia sense sentit de voler protegir l’entorn, però alhora instal·lar un laboratori d’aquestes característiques a Ordino».

En relació amb els fets que es van produir al laboratori de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Bringué destaca que «ha quedat provat que per més control que hi hagi hi pot haver negligències o accidents, i que en aquests espais s’hi poden produir inclús morts». Jean-Michel Armengol afegeix que «no podem tenir cap confiança en aquests laboratoris i, a diferència del que s’ha dit en nombroses ocasions, el risc zero no existeix, i això és evident».

Grifols tindrà el terreny a cost zero i, a més, les patents seran per a Irlanda i no per a Andorra

Dolsa manifesta que encara està esperant resposta de la Justícia. Recordem que el conseller del Comú d’Ordino va presentar un recurs al Tribunal Superior Administratiu reclamant la nul·litat del pacte de socis per incompliment de la llei i els acords posteriors que, segons explica el mateix Dolsa, també incompleixen la normativa. Perquè segons va manifestar quan va presentar el recurs, està disposat a arribar a Estrasburg.

Arribats a aquest punt, els tres polítics ordinencs es pregunten «quina necessitat té Andorra de tenir aquest laboratori? És deficitari, Grifols ha demanat el terreny a cost zero, se’ls ha de fer les infraestructures, el que s’havia pressupostat s’ha hagut d’ampliar i, a més, les patents seran per a Irlanda i no per a Andorra».
 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu