«Sant Jordi és una festa per retrobar-nos amb amics i coneguts després de l’hivern. Per celebrar la primavera més enllà de compartir el llibre i la rosa» explica Anna Riberaygua mentre prepara comandes de llibres per la diada de demà. És una de les llibreteres més veteranes d’Andorra, a la seva botiga, La Puça, els arriben comandes des de principis de setmana però, a diferència de les anteriors edicions del dia del llibre, enguany les publicacions més demandades no són les novetats, perquè no arriben: «les comandes són molt més reflexives i els llibres més venuts no són aquells que han tingut més publicitat, sinó que estan més pensats». I és que, aquest 23 d’abril no podrem enlluernar-nos tafanejant portades i deambular pels carrers amb olor de rosa humida i llibre nou, però tindrem d’alicient que no guiarem la compra pels best sellers. Tot i això, l’Anna confessa que alguns llibres estrella en vendes estan sent els últims de Bernardo Atxaca, d’Almudena Gandes o Que no t’expliquin contes, de Natza Ferrer amb il·lustracions de Gala Pont, entre les més menudes.
Pel que fa a les publicacions andorranes, s’emporten el pòdium De la governança d’un país, d’Antoni Morell; Els fills dels miners d’Adrall, de Josefina Porras; i un de primet sobre la història de la Casa de la Vall.
Desbordats per la falta de previsió i la manca de temps, els llibreters han intentat organitzar-se per salvar un Sant Jordi amb llibres que no arriben i amb la bústia del correu electrònic plena de centenars de comandes. Algunes ja les van anar a recollir alguns andorrans previsors que viuen en edificis parells, i demà ho podran fer els que viuen en senars. «Avui ja estem treballant amb molta gent! Em fan la comanda per telèfon, la preparo i el client em diu quan passa. Això afavoreix que no hi hagi aglomeració a la botiga», detallaven des de la Llibreria Francesa.
Floristes
Sense deixar de lligar llaços per les roses roges i amb la respiració accelerada, la Carme de la floristeria Magnòlia Flors, diu que ja ha venut totes les roses clàssiques el dia abans de la diada. No és capaç de recordar la quantitat encomanada, tot i que reconeix que és el primer any que les demana a Espanya i a Holanda perquè les que li acostuma a portar el distribuïdor català no li han arribat: «A baix estan desbordats. N’hem demanat més, però m’arribaran demà al vespre i celebrarem Sant Jordi també el dia 24! Total, és igual perquè la gent està a casa!» reia cada vegada més atrafegada.
És també el primer any que ho prepara tota sola i que no contracta a ningú de reforç perquè l’ajudi. La botiga és massa petita per treballar-hi més persones i seguir complint les mesures de distanciament social per evitar contagis per la pandèmia que ha alterat les nostres vides. «De roses blaves», alerta, «tampoc me’n queden!!»
Els floristes auguren quedar-se sense roses a mig matí. De fet, la majoria d’establiments tenen la majoria d’estoc venut ja el dia abans. A la botiga Tot Natura, per exemple, només queden disponibles unes poques roses d’una comanda de 800 unitats, mentre a Natturals han limitat el nombre de flors a quatre per persona perquè «si no ens quedarem sense de seguida!», es preocupava la propietària.
Manualitats
Les xarxes i Internet també s’han omplert de tallers per crear roses de paper, dracs o punts de llibre. Aprofitant-ho, algunes parròquies han animat als veïns i les veïnes a guarnir els balcons i finestres de casa per dotar a Andorra de l’esperit festiu habitual d’aquesta festivitat sense haver de sortir de casa, tal com també ha demanat el Govern, que espera poder celebrar la diada si la situació sanitària millora. A més, pels que no són gaire manetes i prefereixen explicar històries, els comuns i institucions, han organitzat una multitud de xerrades literàries, conferències, presentacions, tallers, rutes virtuals guiades, concursos literaris per adults o de microrelats pels infants. Tot un seguit de Jocs Florals virtuals molt atípics que, de ben segur, recordarem molts Sants Jordis més.