Search
Close this search box.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que la mascareta ja no serà obligatòria als espais exteriors i que els aforaments de tots els sectors, excepte l’oci nocturn que continua tancat, bé podran tornar a ampliar al 100% la seva capacitat a partir d’avui. Tal com va avançar Salut la setmana passada, aquesta relaxació de les restriccions es produeix d’acord amb la davallada dels contagis i la baixa pressió hospitalària. Benazet va destacar que «ens trobem davant d’una situació optimista, per tant, la ràpida i progressiva caiguda de la corba de contagis ens permet suprimir algunes restriccions».

Els bars i els restaurants podran, a partir d’avui, recuperar els horaris habituals anteriors a la pandèmia. De la mateixa manera, s’elimina la limitació de grups de sis persones en interior i 10 a l’exterior dels establiments i es permet el consum de peu novament. Al seu torn, les benzineres podran tornar a vendre begudes alcohòliques en horari nocturn, de les 22.00 hores a les 07.00. 

D’altra banda, el passaport covid es mantindrà vigent per tal d’accedir als establiments i per dur a terme activitats que ho requerien fins ara «mentre duri aquesta onada», deixant la porta oberta a suprimir l’exigència del passi i la mascareta «si la transmissió s’atura i les dades són favorables; no creiem que aquesta mesura aguanti fins a l’estiu, però cal ser prudents», va destacar Benazet.

Pel que fa al preu del test d’antígens, el Ministeri de Salut i les farmacèutiques han arribat a un acord per tal d’oferir les proves de diagnòstic a 2.80 euros a residents i transfronterers. D’aquesta manera, es permetrà que les farmàcies puguin participar en la distribució de tests i, segons va aclarir Benazet, «tinguin un marge econòmic», ja que l’adquisició costa 1.85 euros, un preu lleugerament inferior al de venda. A més a més, l’Executiu autoritza als facultatius a certificar una prova diagnòstica, que deixarà constància a la història clínica compartida, dins els mateixos establiments a 8 euros.

Amb relació a les vacunes que serviran per immunitzar a la població compresa entres els cinc i els 11 anys, el titular de Salut va informar que avui arriben els vaccins amb la finalitat d’«oferir a les famílies dels infants la possibilitat de prevenir la transmissió del virus, tot i que les incidències no són gaire greus». La pauta completa de vacunació en aquesta part de la població consisteix en dues dosis, «excepte aquelles persones que hagin passat la malaltia en un període superior a dos mesos», va declarar Benazet. També, va afirmar que «no cal deixar cap interval de temps entre els altres vaccins que figuren al calendari vacunal dels infants i la de la covid, ja que no comporta cap risc per a la salut». 

Pel que fa a la incidència de la variant òmicron sigil·losa, la qual s’ha detectat en alguns casos al Principat, el ministre de Salut va indicar que «la presència d’aquesta nova mutació pot provocar que es duguin a terme petites pujades a la corba de contagis», però «no ens preocupa gens, ja que el protocol d’actuació és el mateix que amb l’òmicron i no registra altes incidències ni formes greus de la malaltia». Benazet va recordar que aquesta nova variant «comporta un risc cinc vegades inferior que la delta i, per tant, hi ha menys possibilitats de requerir cures intensives». Finalment, va recalcar que «segons les anàlisis d’aigües residuals, hem comprovat que representa menys del 10% de les infeccions actuals». 

Els casos actius baixen dels 4.000, situant-se a 3.716

El Ministeri de Salut va detectar 402 nous positius des de divendres, rebaixant la barrera dels 4.000 casos i situant-se a 3.716 actius. Una xifra que eleva els casos totals fins als 35.958. Les altes totals ja arriben fins a les 32.097 i les defuncions es mantenen en 145. Aquestes dades, tal com va indicar Benazet, reflecteixen una caiguda progressiva de la incidència del coronavirus que ja va començar a fer-se palesa la setmana passada. L’afectació sobre el sistema sanitari també és molt reduïda, ja que actualment hi ha sis pacients a planta i tres a la Unitat de Cues Intensives (UCI), tots ells sota ventilació mecànica. Quant a la població escolar, hi ha 192 aules afectades, de les quals 62 estan sota vigilància activa (cinc total i 57 parcial) i 130 sota vigilància passiva. A més, la Unió Europea ha modificat el certificat covid, que no serà vàlid entre aquelles persones que faci més de nou mesos que han passat la malaltia o bé han rebut la segona dosi, per la qual cosa caldrà administrar-se la de reforç per poder viatjar per territori europeu.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu