La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va participar ahir a la Conferència de Ministres de Cultura del Consell d’Europa, celebrada a Estrasburg en format híbrid presencial i telemàtic. La jornada, convocada sota la presidència italiana del Consell d’Europa amb el títol Creant el nostre futur: la creativitat i el patrimoni cultural com a recursos estratègics per a una Europa diversa i democràtica, va servir per posar en relleu el valor de la cultura, la creativitat i el patrimoni a l’hora de garantir els principis democràtics de llibertat, igualtat i justícia social i també per superar els reptes que encara l’Europa d’avui (salut, canvi climàtic i pèrdua de la biodiversitat, entre altres) des de la perspectiva de la sostenibilitat.
Riva va començar la seva intervenció al·ludint als temps convulsos i els tràgics esdeveniments que s’estan succeint dins de les fronteres europees i va manifestar el desig que la cultura de la pau s’imposi, amb la voluntat que Europa esdevingui el referent cultural del diàleg, la inclusió, la creació i la innovació. La ministra va afirmar que «la cultura del respecte per la diversitat de les identitats és l’únic camí» i que «cal persistir perquè els infants i joves s’eduquin en els valors de la convivència i la solidaritat».
Riva va parlar en la sessió d’obertura sobre cultura i patrimoni cultural com a recursos estratègics per una Europa sostenible i va destacar el lloc central que ocupa el paisatge cultural en l’estratègia patrimonial que guia les accions del ministeri. D’aquesta manera, entenent que les muntanyes i la seva biodiversitat «són el nostre patrimoni», la política paisatgística que s’està duent a terme està orientada a millorar la qualitat dels paisatges, tant naturals com culturals, que són clau per a la sostenibilitat.
En aquest sentit, la ministra de Cultura i Esports va recordar que «Andorra ha protegit el 10% del territori, tenint en compte que la Unesco va reconèixer, l’any 2004, la vall del Madriu-Perafita-Claror com a patrimoni de la humanitat en la categoria de paisatge cultural». Més recentment, l’any 2020, Ordino, que constitueix un 19% més del territori, es va convertir en Reserva de la biosfera i es va integrar a la Xarxa Europea de Reserves de la Biosfera, esdevenint així un laboratori viu del desenvolupament sostenible.