Search
Close this search box.

El director de Protecció Civil, Cristian Pons, va presentar ahir el balanç d’actuacions del cos durant l’any 2021 i els projectes que té en marxa, entre els quals es troba la creació d’una xarxa de refugis i allotjaments provisionals per als ciutadans que hagin patit una situació d’emergència arreu del país. En aquest sentit, Pons va destacar que «pretenem situar pavellons d’emergència a diferents sales polivalents repartides per tota la geografia andorrana amb una capacitat aproximada de 100 persones a cada indret». De moment, el Principat compta amb un pavelló al Pas de la Casa per donar suport a les persones que necessiten un llit, però «estem treballant amb les parròquies de Canillo, Ordino, Sant julià de Lòria i la capital per cobrir els punts clau del país», va assenyalar Pons. De fet, va remarcar que la instal·lació d’emergència d’Andorra la Vella «veurà la llum aviat i se situarà al pavelló Joan Alay».

L’habilitació de les estances d’emergència compta amb el suport i la col·laboració de la Unió d’Hotelers d’Andorra (UHA) i Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), els representants dels quals van signar un conveni de col·laboració amb Protecció Civil. Amb aquest acord els establiments que pertanyen a les dues associacions oferiran reallotjament a les persones afectades per situacions excepcionals amb l’habilitació d’habitacions «depenent de l’aforament de cada hotel i la decisió dels seus responsables».

D’altra banda, les actuacions de Protecció Civil durant el 2021 van comportar un total de 13 intervencions, set de les quals relacionades amb riscos meteorològics com tempestes, nevades o ventades. La resta d’intervencions tenen a veure amb el risc biològic de la pandèmia (la qual segueix vigent), els sismes, les allaus i la caiguda de blocs rocosos. Pons, va destacar que, amb relació als fenòmens meteorològics, «vam dur a terme un total de 78 avisos, cinc dels quals van ser més greus o taronja i els altres 73 van ser grocs». Seguint la mateixa línia, el director de Protecció Civil va voler recordar l’informe de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que augura un increment de la freqüència de fenòmens climatològics cada cop més violents. Pons, va recalcar que «la col·laboració entre els membres del COEX, els Bombers i la Policia és cabdal per fer front les situacions d’emergència del país».

L’informe de Protecció Civil reflecteix que durant el 2020 l’activitat del departament amb relació als dispositius preventius de seguretat va decréixer un 40%, però el 2021 va experimentar un important repunt a causa d’esdeveniments com el Campionat del Món d’Esquí de Muntanya, el Tour de França o el concert de David Guetta. Tot i això, els dispositius de l’any passat representen una mica més del 50% dels que es van dur a terme el 2019, quan es van realitzar 80 actuacions, entre esdeveniments esportius, concerts i festes. 

Finalment, una de les novetats que va recalcar Pons és l’habilitació d’un mapa interactiu de l’estat dels berenadors. «Amb aquesta eina, els ciutadans podran comprovar a temps real la situació d’aquests paratges naturals i veuran si l’indret es troba obert, parcialment obert o clausurat per raons de seguretat». De la mateixa manera, el web permet conèixer les característiques de la localització en tant si disposen de punt d’aigua o un punt sanitari proper. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu