Search
Close this search box.

L’associació de Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius d’Andorra i l’Esclerosi Múltiple (Trana-Em) posa en marxa el Pla Integral de Benestar Emocional en Trastorns Neuromotrius. Aquesta iniciativa neix per afavorir les condicions de vida i la salut mental dels afectats i de les persones pròximes a aquests, com els familiars o els cuidadors. Segons va indicar la neuropsicòloga que va col·laborar en la ideació del pla, Carolina Cerqueda, «volem que les condicions emocionals dels afectats millorin sense oblidar-nos dels familiars i les persones pròximes, que sovint queden oblidats i exclosos del benestar emocional».

El Pla consisteix en la complementació dels tractaments mèdics que reben els afectats amb una part d’educació emocional que «doni eines a les persones que pateixen les molèsties per tal de sobreposar-se a les situacions complicades», va informar Cerqueda. De fet, la iniciativa compta amb una important diversificació de les activitats, ja que segons la neuropsicòloga, «es tracta d’una malaltia heterogènia que afecta l’àmbit físic, cognitiu i emocional, per tant, cal que duguem a terme estímuls de diverses maneres». Segons va declarar el president de Trana-Em, Jacint Risco, «era necessari reorganitzar l’oferta d’activitats que oferim als afectats; per tant, la col·laboració de la neuropsicologia comportarà una millora considerable dels tractaments».

Una de les accions cabdals que s’inclou dins del pla és el desenvolupament de les habilitats comunicatives de les persones amb esclerosi múltiple amb la finalitat d’afavorir la socialització. Segons va indicar Cerqueda, «és de vital importància inculcar el sentiment de pertinença a un grup perquè això ajudarà anímicament a les persones amb la malaltia». De fet, el pla defensa l’educació emocional com a una eina que permeti autogestionar les reaccions envers les molèsties dels afectats en qualsevol circumstància, ja sigui per la «baixada de la moral» o bé pels moments «d’aflicció física».

D’altra banda, Cerqueda va destacar que la iniciativa inclou aspectes que tracten «els hàbits saludables de descans i alimentació amb la finalitat de reduir la fatiga». A més, es vol promoure el ioga i la meditació com a «activitats físiques i corporals associades al benestar mental i espiritual dels afectats». La nova gamma de serveis que proporcionarà l’associació es duran a terme de manera setmanal, mensual o puntual en funció de l’activitat i la rebuda dels usuaris. En aquest sentit, Trana-Em fa temps que duu a terme «entrevistes amb els socis per concretar les activitats que volen realitzar», va destacar Cerqueda.

Finalment, Risco va afirmar que poden oferir aquests serveis «gràcies a l’autofinançament de l’associació amb la finalitat de lluitar contra l’estigma social i per donar visibilitat als trastorns neuromotrius». Tot i això, també va agrair la col·laboració de les entitats privades que van intervenir en la materialització d’aquest pla i el Govern per «finançar des de fa temps les activitats de ioga». 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu