El Partit Socialdemòcrata (PS) va entrar ahir sis preguntes escrites en relació amb la mobilitat, i més concretament, als controls d’equipaments de neu. El conseller general Roger Padreny va ser l’encarregat de formalitzar les demandes, que estan especialment motivades per les fortes retencions viscudes el darrer divendres, 10 de desembre, durant un episodi de nevades i un control a l’alçada de la rotonda d’entrada a la Massana, just després dels túnels del Pont Pla i de les dos Valires. «Les preguntes busquen analitzar i avaluar la política pel que fa als controls d’equipaments especials al país, que és determinant per assegurar la seguretat viària a les carreteres», va incidir Padreny, que es va mostrar confiat que les conclusions que es puguin extreure de l’exercici de revisió dels fets del dia 10 serveixin per fer un pas endavant en la prevenció d’aquestes situacions. Cal recordar que, el darrer divendres, algunes persones van patir retencions de dues i tres hores en el seu desplaçament entre el centre i les parròquies de la vall del Nord, i que segons el conseller general «són situacions que ens han fet arribar alguns ciutadans que les van viure».
D’aquesta manera, la primera pregunta és al voltant del protocol d’actuació previst per a aquestes situacions, els tipus de controls policials i la implicació de cadascun dels agents concernits en la tasca. Així mateix, el PS vol conèixer exactament el dispositiu establert en el cas concret del darrer dia 10 i els recursos destinats. D’altra banda, els socialdemòcrates també volen saber quins van ser els criteris a l’hora d’escollir aquella ubicació per a dur a terme els controls.
Per seguir incidint en els fets del darrer divendres, Padreny va preguntar a quina hora li consta al Govern que van començar les retencions, i tenint en compte que la comunicació oficial del Departament de Mobilitat «es va produir passades les 21.00 hores». «Considerem que és bàsic que hi hagi una bona actuació i que aquesta sigui el més àgil possible per tal de minvar l’impacte d’aquestes retencions i millorar la fluïdesa de la xarxa viària», va puntualitzar el conseller. Així mateix, des de la formació socialdemòcrata també volen saber les decisions que es van prendre «un cop es van comprovar les retencions en diferents indrets de la xarxa viària a causa dels punts de cadenatge i controls policials».
En darrera instància, el PS va preguntar a l’Executiu si, fruit del que va succeir el dia 10, preveu «millorar aquests protocols d’actuació». «Considerem importantíssim que s’avaluï el que ha succeït per reduir els impactes en futurs controls», va detallar Padreny, que va defensar que s’eviti la política de la «prova i error» i s’opti per «avançar i millorar». En definitiva, els socialdemòcrates són partidaris d’impulsar una «política de prevenció» en l’ús dels equipaments especials que, cal recordar, és obligatori tenir des de l’1 de novembre i fins al 15 de maig, i arribar a millorar aquests elements perquè «segur que repercutirà en el benestar del conjunt de la població del nostre país».
«No és moment perquè el ministre dimiteixi»
Preguntat per la premsa, el conseller general socialdemòcrata Roger Padreny va considerar que «no és moment perquè el ministre Benazet dimiteixi», apuntant al «moment crucial» que actualment viu la pandèmia del coronavirus i al fet que la seva dimissió «no arreglaria res». «Encoratjo el ministre Benazet a continuar fent la feina», va declarar el socialdemòcrata, que també va animar al titular de Salut, Joan Martínez Benazet, a «prendre les mesures en aquest sentit i que siguin el màxim de coherents possibles».