Una desena de personalitats del món de la política i diferents entitats socials i ecologistes es van reunir dilluns amb la voluntat de crear les bases d’una plataforma popular sense vinculació política que pretén aturar l’arribada de Grifols al país. Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, la reunió va servir com a primera presa de contacte entre els impulsors per, a partir d’aquí, fer-se oficial i intentar trobar els mecanismes que calguin perquè el Govern faci marxa enrere en el seu acord amb la multinacional catalana. Tot i que encara no hi ha cap iniciativa concretada, sí que els opositors estan convençuts que volen aconseguir que es faci una consulta popular vinculant, a més de mostrar a la població els perjudicis que podria suposar la instal·lació d’un centre d’investigació en immunologia als terrenys de Casa Rossell d’Ordino. Tanmateix, consideren que des de l’Executiu no s’ha fet pública tota la informació de la qual es disposa i que hi ha aspectes fonamentals en la gestió d’un laboratori d’aquestes característiques que no s’han acabat d’explicar.
Cal recordar que a finals d’abril el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van anunciar que Grifols s’instal·laria al Principat amb l’objectiu de construir un laboratori pioner en tres línies d’investigació: trastorns de la immunitat propis, tractaments immunològics pel càncer (amb l’objectiu final de substituir la quimioteràpia per la immunologia) i la cura d’infeccions en què els antivirals no són efectius, com és el cas del coronavirus de la Covid-19.
A partir d’aquí, va sorgir la polèmica entre partidaris i detractors i per intentar resoldre dubtes el passat mes de juny el Govern i la mateixa farmacèutica van celebrar una reunió de poble en la qual el director del Departament Industrial de Grifols, Daniel Fleta, va garantir que la seguretat d’aquest laboratori serà una prioritat per a l’entitat i va insistir que «no hem vingut a Andorra perquè volem fer quelcom que no ens atrevim a fer en altres països ni perquè Andorra no tingui una legislació al respecte».
En qualsevol cas, i per assolir tot plegat, calia abans declarar el projecte d’interès nacional i per aquest motiu el Comú d’Ordino va aprovar, amb el vot en contra del conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, els informes necessaris perquè el Govern pogués demanar el vistiplau al Consell General, com així va ser el 15 de juliol. En la mateixa sessió parlamentària, els consellers del Partit Socialdemòcrata (PS), que finalment es van abstenir en la votació, van exposar que havien presentat una esmena, que posteriorment van retirar, que responia a un seguit de qüestions econòmiques, socials i patrimonials que no havien estat «concretades». Tot i això, l’aprovació va tirar endavant i malgrat que la maquinària legal ja es va posar en marxar perquè l’arribada de Grifols a Andorra sigui una realitat, des d’aquesta plataforma popular es lluitarà perquè «no ho sigui mai».