Search
Close this search box.

La companyia elèctrica Nord Andorrà estudia l’ampliació del parc solar del Planell de la Tossa, a la Massana, per incrementar la capacitat de subministrament del sector de Pal de l’estació d’esquí massanenca. Així ho va destacar el director de la societat, David Forné, el qual va assenyalar que «ens trobem en un punt de converses òptim entre els diferents organismes implicats en la realització d’aquesta operació, tals com el comú i la mateixa estació». Entrant en detall amb les característiques d’un possible eixamplament del parc solar, «estaríem parlant d’augmentar la zona de producció en 10.000 metres quadrats aproximadament; res no és segur, però la voluntat existeix».

Amb relació al balanç de funcionament, des de la posada en marxa dels sistemes el passat 1 de gener, la companyia valora positivament el tarannà de la producció, la qual ha superat les expectatives dels responsables i està per damunt de les previsions d’aprovisionament d’energia de l’estació. En aquest sentit, els tècnics van augurar que el consum d’energia verda de les instal·lacions del domini esquiable rondaria el 37%, mentre que, a dia d’avui, els registres giren al voltant del 45%. «Fins i tot, hi ha hagut jornades esporàdiques en què l’estació es va nodrir al 100% de l’electricitat que produïm», va remarcar Forné, a la vegada que va admetre que tan sols es tractava de moments «molt concrets dels punts més àlgids de la temporada d’hivern». De fet, la visió principal de la directiva de la companyia era de preocupació envers la possibilitat que la neu obstaculitzés la penetració de l’energia solar a les plaques fotovoltaiques, però «es tracta d’una zona on el vent bufa fort i neteja les instal·lacions i, en aquest sentit, estem molt sorpresos del rendiment obtingut fins ara».

Pel que fa a la visió general del país envers la producció d’electricitat mitjançant plaques solars, el director de la companyia va afirmar que «Andorra, contràriament al que es pugui pensar del país des de l’estranger, és una zona amb moltes hores de sol, i, les àrees en què instal·lem les màquines, no estan afectades per les ombres, un dels principals enemics del nostre sector». Tenint en compte el ritme d’eficiència en la producció d’energia verda, la direcció de la companyia augura reduir en un o dos anys les amortitzacions de la inversió del Planell de la Tossa.

Quant a l’acció de les administracions, Forné va declarar que els edificis públics haurien de «donar exemple de la promoció d’aquesta energia en el màxim de construccions possibles, de la mateixa manera que ho fan les edificacions privades». Tot i això, les teulades són espais reduïts per acollir les plaques fotovoltaiques, per tant, «és més important l’habilitació de grans zones delimitades amb un nombre elevat de maquinària». En aquest sentit, des de la companyia es vol recalcar la importància de promoure l’energia verda amb la finalitat d’arribar als objectius de desenvolupament energètic  sostenible pel 2030, els quals fixen el percentatge d’obtenció d’electricitat mitjançant processos no contaminants al 30% del total. Tanmateix, una de les dificultats afegides de cara al futur és la demanda creixent d’energia que, segons els experts, es preveu que continuï eixamplant-se al llarg dels pròxims anys.

«És molt difícil trobar un alt grau de compromís i voluntat amb les administracions, però estem negociant, novament, amb el Comú de la Massana per a l’habilitació d’un parc situat a la zona de l’abocador de Beixalís», va assenyalar Forné. Seguint la línia d’inversions arreu del país, el director de Nord Andorrà es va queixar del Comú d’Encamp, fent referència als «inconvenients que posa la corporació envers la concessió d’espais per a la construcció de parcs solars sota el pretext de l’impacte visual que originen les instal·lacions». També va remarcar que FEDA hauria de ser un referent i continuar fomentant la sostenibilitat a l’hora de promoure «inversions en energies renovables amb aportacions de socis privats per crear una xarxa nacional més efectiva».

Finalment, sobre el conflicte territorial de la superfície del Planell de la Tossa, que va posar en dubte els límits de la frontera entre el Principat i Catalunya, «es troba en un punt mort, actualment», segons va informar Forné. L’última notícia que va rebre la companyia és que s’ha de constituir una comissió bilateral per aclarir la línia fronterera i resoldre la polèmica que es va fer pública el novembre de l’any passat. Tanmateix, la voluntat de Nord Andorrà és de solucionar la controvèrsia el més ràpid possible tot i aclarir que «es prengui la decisió que es prengui, no es desmuntarà cap àrea del parc». 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu