Els ajuntaments de Berga, Puigcerdà i La Seu d’Urgell van presentar la creació del Conservatori de música dels Pirineus, que oferirà el grau professional de música a l’alumnat de les tres poblacions a partir del curs 2015-2016. Els alcaldes de Berga, Juli Gendrau, de Puigcerdà, Albert Piñeira, i de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, van presidir l’acte de presentació amb la companyia de de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau.
Aquest nou Conservatori de música dels Pirineus tindrà com a seu principal la localitat de Berga i dues subseus, a Puigcerdà i a La Seu d’Urgell. La capacitat del conservatori, que oferirà tots els cursos de primer fins a sisè, serà d’un màxim de dues línies per cada curs -de 15 alumnes per curs-, amb un límit de 180 alumnes.
El projecte neix d’experiències prèvies de col·laboració en l’àmbit musical, com el Festival de Música Antiga dels Pirineus, i amb les tres escoles de música de les capitals del Berguedà, la Cerdanya i l’Alt Urgell, que aporten més de 1000 alumnes i una de les ràtios més altes d’alumnes de música per habitant. El conservatori, que serà el primer català de l’eix transversal cap amunt, com va apuntar Albert Batalla, «és un projecte de suma (ajuntaments, escoles de música i Generalitat de Catalunya), innovador (amb classes a distància, ús de les noves tecnologies, flexibilitat d’horaris i coordinació entre diferents centres) i, sobretot, territorial, perquè permetrà cursar el grau professional de música i generarà un impacte a nivell cultural i educatiu». Aquests nous estudis es duran a terme en els mateixos espais que allotgen actualment les tres escoles de música de cadascuna de les localitats. L’oferta del conservatori serà de 6 cursos amb 30 places cadascun i 23 especialitats amb la majoria d’instruments clàssics, tradicionals i de cobla.
Especialitats/ Així, a Berga es podran cursar les especialitats de clarinet, contrabaix, flauta travessera, oboè, percussió, saxòfon, trombó, trompa, trompeta, tuba, viola, violí, violoncel, guitarra, piano, guitarra elèctrica, baix elèctric, flabiol i tamborí, tenora, tible, i cant. A La Seu d’Urgell es podrà estudiar clarinet, percussió, saxòfon, trompa, trompeta, violí, violoncel, acordió, guitarra i piano, i, a Puigcerdà, clarinet, flauta travessera, saxòfon, trompeta, violí, violoncel, acordió, guitarra, piano, guitarra elèctrica, baix elèctric i cant. El Grau Professional de música donarà incentius a l’alumnat dels centres per continuar rebent ensenyaments musicals a les respectives escoles. També suposarà un incentiu de reactivació cultural i educativa per als respectius territoris, i una oportunitat de disposar d’estudis professionalitzadors per tal que els joves no hagin de marxar de les seves poblacions per trobar noves oportunitats laborals.