ANDORRA LA VELLA
- Cornella a la plaça Guillemó, espai escollit pel PS per donar el tret de sortida a la campanya electoral Foto: TONY LARA
A diferència dels altres dos candidats, Cornella no té l’experiència d’haver manat prèviament a la Corporació. Però en canvi, coneix el funcionament del Comú com pocs: Va ser-ne director de recursos humans. Una vessant que haurà de reprendre, tenint en compte els centenars de funcionaris d’Andorra la Vella, alguns d’ells crispats per algunes de les mesures dels darrers anys.
–Vostès diuen al programa que la crisi s’ha de veure com una oportunitat…
–Sí, ara és el moment d’anar a per totes. En moments de crisi és quan es poden fer canvis, i ho volem fer a partir de la promoció turística i econòmica. S’ha de potenciar el motor econòmic per després centrar-nos en les persones que més ho necessiten. Parlo de joves, infants, persones desocupades…
–¿Andorra la Vella s’ha d’encarar cap al turisme i el comerç?
–Sí, absolutament. Per això crearem una conselleria estratègica de promoció econòmica turística i comercial.
–Participació ciutadana, d’acord. ¿Però com es pot fer participar a la ciutadania?
–A partir de la figura del conseller de barri. Estant als barris i captant les inquietuds de la gent. Només escoltant a les persones és quan et pots fer una bona idea de les seves problemàtiques.
–I també voleu obrir els pressupostos a la ciutadania…
–Sí, volem que la gent conegui la gestió, les despeses, i que en faci les seves aportacions. A través de les noves tecnologies.
–¿S’ha de seguir rebaixant el pressupost?
–Entenem que sí. Però per mi més que una rebaixa és una gestió eficient. Perquè arribarà un moment en què ja no podrem rebaixar-lo més. Serem eficients però ens comprometem a mantenir els serveis públics. És la manera de redistribuir la despesa.
–¿Per tant, el pressupost s’ha d’encarar més a mantenir els serveis públics que no a realitzar inversions?
–Totalment. Les inversions han de partir del treball conjunt amb els privats. Perquè les despeses de funcionament són grans. La inversió pública hi serà, però molt controlada. A mesura que anem reactivant la parròquia tindrem més inversió. Això sí, sempre a partir del diàleg i amb total respecte pel medi ambient. Hi ha possibilitats, com és el cas del Pic del Carroi.
–¿D’on hauria de sortir el telefèric del Pic del Carroi?
–Hi ha diferents opcions. Pot sortir de la Margineda, per així només sobrevolar terrenys comunals. O des de la Comella, però és més complicat perquè sobrevoles la parròquia. I també hi ha l’opció dels Pouets.
–¿I, un cop a dalt?
–Farem un concurs d’idees. Però hauria d’haver-hi restauració i algun centre d’interpretació de la natura.
–¿I l’estació d’autobusos?
–És una de les infraestructures cabdals del nostre programa. Per un tema d’imatge de país. Hi haurà un desenvolupament de pla especial o parcial, i ho treballaríem colze a colze amb els propietaris. Ens agradaria que fos iniciativa seva. Després buscarem inversors, que n’hi haurà segur. Perquè una estació d’autobusos comporta zona de restauració, zona verda, etc. Volem posar-ho on hi ha d’anar l’estadi comunal. Quedarà un espai enorme, de 17.000 m2 si finalment el nacional va al del Consell.
–Però, vosaltres parleu de potenciar l’esport, i si es fa l’estació s’està perdent una infraestructura esportiva…
–¿Per què? ¿I per què no podem fer un camp de futbol al costat, a sobre l’estació? A més del centre comercial.
–Ha comentat que els recursos s’han de reorganitzar per anar a buscar a les persones més desfavorides…
–Sí. Si som capaços de controlar la despesa i gestionar amb sentit comú aprimarem el pressupost i tindrem equilibri. Llavors podrem donar millors serveis socials a la gent que ho necessiti. Mantindrem els preus socials públics. I paral·lelament, potenciarem la figura de l’educador de carrer. Amb pocs recursos es poden fer moltes coses, hi ha el clar exemple del banc del temps. S’ha de potenciar el voluntariat.
–Sempre es parla de mancomunar, però no s’acaba mai de fer…
–S’han fet coses, amb la recollida de cartró, de vidre, amb il·luminació, compra de carburant… Nosaltres volem crear una central de compres, compartir l’ús dels vehicles com les grues. I vull reiterar que és factible mancomunar encara que la força política que hi hagi a Escaldes no sigui la mateixa.
–¿En què consistirà el Consell de Cultura Popular?
–Es tracta de difondre el nostre patrimoni cultural. Hi hauria representació de diferents institucions i associacions per potenciar-ho. I enfocar-ho també al turisme i comerç.
–¿Què s’ha de fer amb el Parc Central?
–Un dels objectius és disminuir la despesa d’arrendaments. A Andorra la Vella hi ha dos plans especials. Un al Parc Central i l’altre a l’estadi Comunal. Si alliberem el 15% ens estalviaríem aquesta proporció en lloguer.
–¿S’ha d’externalitzar el centre de Congressos?
–A Andorra la Vella no es pot parlar de Centre de Congressos, no se’n poden fer. No hi ha la infraestructura terrestre preparada per dur-los a terme. Més aviat s’hauria de parlar de Centre de Promoció de Negocis i Incentius. S’ha parlat d’externalitzar, però el problema és que les empreses ens diuen que no es pot parlar de congressos. Nosaltres som més partidaris que la gestió la tingui el Comú. I més perquè la realitat ens diu que la gestió comercial, les empreses privades no la volen massa.
–Posem-nos en un escenari 4-D. ¿Com ha de ser la relació entre les tres forces polítiques?
–El consens hi ha de ser, si nosaltres estem al Comú, escoltarem a tothom i tot allò que ens puguin aportar del seu programa, encantadíssim. Ara, amb tot el que ha passat al Comú les coses han canviat. A més, hi ha hagut una junta de Govern on es reunien majoria i minoria. Si guanyem nosaltres no ens reunirem els quatre, sinó els nou de la majoria. El que no farem és una separació entre nosaltres mateixos. Farem valdre el programa, però estarem oberts als que ens digui la resta. Escoltarem el que faci falta.
–¿Veu factible, tenint en compte els últims esdeveniments, un treball conjunt entre forces?
–Sí. Per un cantó, perquè el Marc Cornella es porta bé a amb tothom. Tinc el màxim respecte per totes les persones i això seran valors que compartiré amb tot l’equip. Ara, des del respecte i l’educació, la Rosa haurà d’explicar a la ciutadania què és el que ha passat dins el Comú. Ella s’ha baixat del vaixell del PS, és legítim. Però el tema és que ara hi ha cinc consellers del PS que estan en minoria. Tu et pots baixar d’un vaixell, però jo et puc donar fe que els companys del PS al Comú ho han passat malament. Hi ha hagut una situació crispada. Tots hauran de donar explicacions a la ciutadania. Com a càrrecs públics han de justificar aquestes actuacions. La posició de la Rosa Ferrer és de veure-ho des de la barrera. I si tu ets el líder, has de promocionar el treball en equip i l’entesa. Jo almenys ho faré si sóc cònsol.
–¿Representeu la continuïtat?
–Nosaltres representem la continuïtat de la feina feta del PS i del programa socialdemòcrata. És continuïtat de programa, d’idees, de valors. Rosa Ferrer representa la continuïtat de la seva persona.
Per a més informació consulti l’edició en paper.