• Els productes són elaborats exclusivament amb llana d’ovella de raça xisqueta del Pallars Sobirà

EL PERIÒDIC
RIALP

Periodic
Articles de la segona col·lecció Foto: ACN / MARTA LLUVICH

L’Obrador Xisqueta (Pallars Sobirà) traurà aquesta setmana la segona col·lecció d’articles elaborats amb llana d’ovella de raça xisqueta. Des de l’Obrador compren la llana, unes 11 tones, a un preu per sobre el de mercat, 60 cèntims euros quilo, amb l’objectiu de revaloritzar aquest producte. Aquesta xifra suposa el 70% de tota la llana de xisqueta de Catalunya. El 30% de la llana que compren, una dotzena d’artesans, la transformen. L’Obrador pretén tancar el cicle productiu. La segona col·lecció Xisqueta té articles tant diversos com sabons, polseres, bosses de mà, làmpades, bijuteria, sabates d’estar per casa o jerseis. Els articles es venen en una botiga virtual i en botigues de Barcelona.

L’objectiu de l’Obrador Xisqueta és aconseguir que la dotzena d’artesans vinculats al projecte es puguin guanyar la vida. Vanesa Freixa, responsable de l’Obrador Xisqueta, ha explicat que de cara al 2012 el que es pretén es consolidar el projecte i divulgar la marca. Freixa ha parlat de la filosofia del projecte; autonomia, qualitat i sostenibilitat.

La primera col·lecció Xisqueta únicament es podia adquirir a través d’una botiga virtual. La demanda dels clients ha fet que aquesta segona col·lecció també es pugui trobar a botigues, majoritàriament de Barcelona, i en alguna del Pallars. Freixa ha explicat que el client vol tocar i veure el producte.

Pel que fa a l’article que té més sortida són les madeixes de llana d’ovella xisqueta. Aquestes madeixes les tenyeixen amb tints naturals pallaresos. Aquests tints són plantes com la ortigues, la ceba o la casca de la nou.

Freixa ha narrat que de les 11 tones de llana que compren anualment als pastors del Pallars un 70% el destinen per a aïllament en construcció i el 30% restant és el que utilitzen per elaborar els articles d’artesania, informa l’ACN.

Freixa ha detallat que el cicle tancat és la clau de volta del projecte, i ha afegit que «si comprem la llana dels pastors de les nostres valls a un preu just; si aconseguim formar artesans locals que la puguin transformar des del mateix territori aquesta llana en productes de qualitat; i si finalment, aconseguim fer una venda directa des de casa nostra, aconseguirem un major renda pel sector, nous filons d’ocupació vinculats als recursos que dóna el territori i uns ingressos directes i més justos per a qui ho treballa».

L’Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre ubicada al Pallars Sobirà i treballa per la dinamització del sector primari a l’Alt Pirineu i al món rural en general. L’Associació va iniciar al 2008 un projecte que pretenia tancar el cicle productiu (producció, transformació i venta) i demostrar com es pot arribar a donar un valor afegit a la feina resultant d’un ofici com és el de pastor.

SENSE VALOR / La llana al nostre país no té cap valor. Aquesta és considerada com un material de rebuig i en molts casos és llençada sense poder-se aprofitar. Actualment el preu de mercat de la llana oscil·la al volant dels 15 cèntims d’euro per quilo –segons temporada. Un ramat de 400 ovelles amb un rendiment de mitjana de 400 quilos, té un cost aproximat de només 60 euros. Des de l’Associació Xisqueta es paga el quilo de llana a 0,60 cèntims d’euro quilo.

Freixa ha recordat que l’associació porta a terme un projecte social que neix amb la finalitat de pagar un preu just la llana dels ramats d’ovelles de raça Xisqueta que es troben al Pirineu. Els objectius són donar a conèixer els oficis de pastor i artesà; mostrar les persones que fan possible que els ramats continuïn pasturant per les muntanyes i per últim donar a conèixer una raça autòctona i el territori que l’acull.

PREU JUST / El projecte d’Obrador Xisqueta té un doble objectiu. D’una banda, pagar a un preu just per la llana d’ovella Xisqueta dels ramats locals perquè els ramaders puguin costejar el preu de la xollada. De l’altra, treballa l’aprofitament de la llana de raça Xisqueta que fins fa poc era considerada una raça en perill d’extinció.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu