La diada de Sant Jordi és un dels dies més esperats per als llibreters, les floristeries i gran part de la ciutadania amb la finalitat de celebrar el dia que, per a molts, representa una jornada dedicada exclusivament a la cultura i a l’amor. Enguany, però, després de dos anys marcats per la pandèmia i l’ús de les mascaretes, la població podrà gaudir de la lectura en veu alta en públic i els enamorats podran agafar les roses amb la boca com si es tractés d’un tango argentí perquè els equips de prevenció ja no són obligatoris ni a la via pública, ni als establiments.
A la floristeria Les Roselles d’Escaldes-Engordany es mostren optimistes davant la diada. Segons la responsable de l’establiment, Anabela Reguengo, «a mesura que s’acosta el dia, anem veient com van creixent els encàrrecs a poc a poc, però notem un increment de la motivació general per sortir al carrer a celebrar aquest dia tan especial». De fet, aquest any han dut a terme una comanda més voluminosa de flors i roses als seus proveïdors perquè l’any passat es van quedar sense existències abans de finalitzar la jornada i esperen que, en aquest cas, se superin les xifres anteriors i es torni a uns nivells de venda i d’activitat prepandèmia.
Pel que fa a Àngels Flors, la previsió segueix la mateixa línia que els altres negocis i veuen amb bons ulls la campanya d’enguany. «La gent està més animada per comprar i hem demanat més productes que els anys anteriors, però ens preocupa la previsió de pluja que ens pot aixafar la festa una miqueta», afirma la propietària, Maria Àngels Amorós. Tot i que el context és favorable per a una diada plena d’esdeveniments i consum a les floristeries, l’economia està experimentant una pujada generalitzada dels preus que pot ser un altre factor condicionant de l’actitud dels consumidors. «Les flors arriben més cares, però jo mantinc els mateixos preus pels meus clients».
D’altra banda, els editors també es mostren optimistes davant d’una jornada clau per a les vendes. Segons afirma un dels responsables d’Anem Editors, Oliver Vergés, «estem visualitzant molt més moviment que els anys anteriors a l’àmbit de les comandes i les reserves». Tot i això, les vacances escolars és un dels fets que preocupa les llibreries, ja que la comercialització al carrer és un dels punts forts de les companyies durant aquesta data assenyalada. Seguint la mateixa línia positivista, Vergés assenyala que «aquest any es consolidarà el retorn a les xifres prepandèmiques». El més important per al sector, però, és el retorn al contacte directe entre editors, lectors i llibreters i, sobretot, la tendència a recuperar l’hàbit lector. Enguany, sembla que els llibres andorrans estan triomfant en els encàrrecs, perquè tal com diu Vergés «els locals volen acostar-se a les seves arrels».