Search
Close this search box.

L’Escola de Pastors de Catalunya ja suma deu anys d’activitat. Per a l’ocasió el centre, amb seu a Rialp, ha fet excepcionalment l’acte de celebració del desè aniversari fora del Pirineu: a Arbeca. El motiu era retre un homenatge a Albert Moya, un jove pastor d’aquest municipi de les Garrigues que va morir en un accident l’any 2006. La família del l’Albert ha volgut premiar tots els anys amb una ampolla d’oli al pastor més jove de cada promoció i, enguany que l’Escola compleix una dècada, van decidir traslladar l’acte a la seva població natal.

La celebració es va fer dissabte passat i va incloure la descoberta d’una placa de record al Tossal de la Pleta. La festa va reunir alumnes i exalumnes de totes les promocions anteriors, que van poder participar d’un tast d’oli a la cooperativa del poble. Tot seguit es va fer un dinar de germanor presidit per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà.

El total d’alumnes que s’han format a l’Escola de Pastors són 171, tot i que, des del 2009, segons expliquen les responsables, s’han fet 431 sol·licituds. Aquests deu anys han servit, segons explica la seva directora, Laia Batalla, perquè el centre sigui un “projecte consolidat” i per demostrar que la feina de pastor “no és un ofici de passat, sinó de present i de futur”.

Batalla també ha explicat a l’ACN que la majoria de l’alumnat, quan acaba el curs, treballa a la seva pròpia explotació, però s’enfronten a “un problema greu a nivell europeu com és la manca d’accés al terreny”, perquè paradoxalment, malgrat la despoblació que pateix el món rural, “costa molt trobar un tros de terra per posar-hi un ramat”.

Tot i això, hi ha exemples de diferents alumnes d’aquest curs i l’anterior. Aitana Saiz, alumna del curs 2018, ha finalitzat la formació i ara treballa en un projecte per posar un ramat de cabres a l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, a la Selva, i fer gestió forestal. L’Escola de Pastors és “l’única opció que els queda als futurs pastors que no vénen de família ramadera”, afirma Saiz. De la seva banda, Àlex Rubia ha pogut quedar-se amb un ramat d’una parella de Gavàs, al Pallars Sobirà, que està a punt de jubilar-se. El projecte l’hi ha canviat totalment la vida, tenint en compte que prové de Barcelona.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu