Search
Close this search box.

Sembla que la gent ha trobat a faltar el tradicional sopar d’empresa nadalenc. Tant és així, que la cap del restaurant Beluga d’Escaldes-Engordany, Manuela de la Iglesia, va explicar que «les reserves han augmentat entre un 60 o 70% respecte als anys anteriors». Aquesta tendència també s’ha notat en la gran majoria de locals: «han incrementat un 20 o un 30%», va comentar l’encarregat d’El Refugi Alpí, situat a Andorra la Vella. En aquest sentit, l’empleada de Borda Estevet de la Massana, Francesca Temes, va assenyalar el mateix: «Les demandes d’enguany han estat fortes i, a més, han començat amb temps. Hi ha companyies que han reservat amb un parell de mesos d’antelació». Així, «tenim tots els dijous, divendres i dissabtes del mes amb compromisos». Tot i això, no tothom ha pogut gaudir de la mateixa sort. El segon responsable del restaurant 120 de la capital, Jordi Sanz, va declarar que «les reserves van fluixes, de moment només n’hem fet tres. No rebem ni trucades». 

Com sol manar el costum, els locals ofereixen un menú especial per aquestes dates. Una proposta que enguany, marcada per la inflació, s’ha vist modificada en els seus articles i, sobretot, en el preu. «El cost de la mercaderia ha augmentat molt», va assegurar l’encarregat. En aquest sentit, va afegir que «les carns han apujat moltíssim, les verdures, etc. Hi ha increments del 20% i d’altres del 50%. És una bogeria la pujada que han tingut». En aquesta mateixa línia es va expressar la treballadora de Borda Estevet: «Els costos no són els mateixos. Ha augmentat el gas, el carbó, tot»; i el segon responsable del 120: «S’ha notat que la facturació és molt més elevada». Per això, alguns restauradors s’han vist obligats a substituir les mercaderies més cares o canviar els productes del menú, arribant inclús fins al punt de reduir les quantitats dels plats. 

Així, aquest increment de costos dels gèneres ha repercutit directament en el preu, un aspecte on enguany els clients han pres especial atenció. «La gent s’hi ha fixat molt. De fet, sempre demanen si el podem rebaixar o fer algun descompte», va assegurar Temes. En relació amb això, l’import ha apujat «entre un 15 i un 20%» en el cas d’El Refugi Alpí, mentre que al 120 i al Beluga la pujada ha estat de cinc euros. «Hem intentat mantenir el cost en alguna cosa que altra», va acabar destacant Sanz.

Finalment, tot i l’engròs econòmic dels menús, tothom va coincidir en el fet que la despesa mitjana dels clients que ja han celebrat els seus respectius sopars d’empresa ha augmentat, en major o menor mesura, respecte anys anteriors a la pandèmia. 

Cal recordar que els sopars d’empresa de l’any passat es van haver de cancel·lar en l’últim moment davant l’amenaça d’una nova onada de la covid-19 i l’enfortiment de les restriccions i recomanacions del Govern. «El 2021 se’n van fer algunes, però van ser molt poques», va assenyalar de la Iglesia. És per això que enguany, la gent té més ganes que mai de reprendre la tradició.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu