- El projecte fa part del Camí de Retrobament del Pirineu
EL PERIÒDIC
LA SEU D’URGELL
- L’Alberg de la Valira, actualment en obres Foto: AJUNTAMENT DE LA SEU
les obres d’ampliació de l’Alberg La Valira estaran enllestides a finals d’abril i tenen com a objectiu que l’equipament esdevingui un centre de suport del Camí del Retrobament i de les activitats formatives d’esport en el medi natural. El projecte també inclou un centre de suport del camí a Bescaran i un alberg al municipi d’Auzat.
En la presentació de la primera fase del Camí del Retrobament, l’alcalde urgellenc, Albert Batalla, va destacar que aquest projecte és una «suma de territori pirinenc per estimular el turisme, la formació i els esports a la natura» i va afegir que l’aposta de la Seu d’Urgell «va en la línia d’anar sumant projectes vinculats a situar la capital alturgellenca com a punt de referència de la pràctica d’esports de natura al sud d’Europa. Batalla va explicar que el projecte POCTEFA permet vincular la ciutat en un territori extens del Pirineu, tot aportant una estratègia turística i uns recursos econòmics per a certes infraestructures com són l’ampliació de l’alberg i la construcció d’un rocòdrom al Parc del Segre. «Tot això ens ajuda a tirar endavant com a ciutat referent dels esports de natura» va insistir Batalla.
L’alcalde urgellenc també va manifestar la voluntat i el compromís dels territoris implicats en aquest projecte de seguir treballant per donar continuïtat al camí, així com a les oportunitats de promoció econòmica que aporta. I és que els objectius del Camí de Retrobament són revaloritzar els territoris i el seu patrimoni natural i cultural seguint una lògica sostenible.
El camí, de caràcter bidireccional, és un recorregut lineal entre els municipis d’Auzat (Arieja) i la Seu d’Urgell (Alt Urgell), ambdues poblacions punts d’inici o final de ruta. El camí està dissenyat per fer-se a peu i compta amb alguns trams que es poden fer a bicicleta o cavall.
Itineraris per a tots / Tot i que l’itinerari és flexible perquè tothom el pugui fer, es proposen dos itineraris bàsics: l’itinerari esportiu i l’itinerari familiar. L’itinerari esportiu es cobreix en sis etapes amb una mitjana de cinc a set hores diàries. Està dissenyat per a persones amb bona forma física i presenta alguns punts de certa dificultat. L’itinerari familiar presenta un recorregut de nou etapes amb una mitjana de tres a cinc hores diàries. Indicat per fer-lo en família i per a gaudir al màxim dels paisatges i racons que es van trobant al llarg del camí. El camí està senyalitzat amb balises verticals de fusta amb una placa amb el logotip del camí responent al color de cadascun dels dos itineraris: de color vermell, l’esportiu; i el color blau cel, el familiar.
A més a més, gràcies a la incorporació d’aquest camí en l’aplicatiu www.geomapa.cat, serà possible descarregar els tracks del camí i també les fitxes descriptives de cadascuna de les etapes dels itineraris proposats.
Al llarg del Camí del Retrobament” es poden trobar una gran varietat d’allotjaments, des de refugis, albergs, hostals i hotels. Per garantir la màxima comoditat i adaptació als senderistes, es proposen especialment aquells allotjaments que s’adaptin als segells de qualitat Outdoor Sports Friendly (OSF) a l’Alt Urgell i al Segell de Qualitat de Senderistes a Andorra. A la primavera, la pàgina web del camí, disponible en diferents idiomes, tindrà informació actualitzada del camí i del seus serveis.
Caràcter transfronterer / El Camí del Retrobament té una essència fonamentalment transfronterera, ja que vol compartir, aprendre i intercanviar valors enriquidors tant per als promotors com per als senderistes. El camí compta amb la col·laboració de la Unió Europea i del Consorci de Treball dels Pirineus; la Generalitat de Catalunya; el Govern d’Andorra; la Regió Midi-Pyrénnes i el Conseil Général de l’Ariège.
Per a més informació consulti l’edició en paper.