Search
Close this search box.

Les anàlisis de les aigües superficials dutes a terme pels serveis del Ministeri de Medi Ambient arreu del Principat registren la millor qualitat de la història durant el 2021. Així ho va destacar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, amb motiu del Dia mundial de l’aigua. En aquest sentit, Calvó va afirmar que «Andorra és un país muntanyós en què, a simple vista, sembla que els recursos hídrics són abundants i de gran qualitat, però això comporta un treball de prevenció molt important per part dels equips de correcció de vessaments i especialistes en Medi Ambient». De la mateixa manera, va assenyalar que, d’ençà que el país disposa d’infraestructures de sanejament d’aigua, «les dades registrades el 2021 marquen una fita històrica, ja que la baixa activitat econòmica, tant a nivell de transports com industrial, va propiciar aquesta millora en el 100% dels recursos hídrics». Val a dir que el 2019 es va registrar una qualitat més baixa que es va situar al voltant del 95% del total d’aigua amb una qualitat bona o excel·lent.

Calvó va advertir que, tot i els bons resultats en la gestió dels recursos, «no podem oblidar que som la capçalera d’una conca i aquesta posició ens atorga una responsabilitat molt important», ja que Andorra «ha de retornar l’aigua amb la màxima qualitat possible, tant a la conca de l’Arieja, com a la part del riu Ebre». A dia d’avui, el ministeri vol promoure la col·laboració amb els comuns per identificar tots els punts de vessament al llarg del riu i poder-los corregir. Segons va indicar la ministra de Medi Ambient «és una feina compartida amb els equips tècnics comunals els quals també s’encarreguen de la tasca de difusió de conscienciació dels habitants de cada parròquia». Quant als punts del riu més susceptibles de patir vessaments, Calvó va informar que «la xarxa d’aigües residuals és dinàmica i de tant en tant s’identifica un punt en què s’ha d’incidir per a intervenir, però no hi ha cap punt en concret».

Pel que fa als aspectes tècnics de les anàlisis, la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, va assenyalar que durant les temporades altes de depuració, les quals comprenen els mesos de gener i febrer, «es va registrar una disminució de la càrrega contaminant que entra a les infraestructures de sanejament». També va aclarir que «no es tracta d’una disminució de la contaminació a nivell general, sinó d’una detecció menor lligada al decreixement de l’activitat econòmica del 2021». 

Els resultats d’aquest any no es contemplen, de moment, per part dels serveis ministerials, però en referència a les xifres registrades durant el 2020, «també vam experimentar un període en què la major part de les estacions estaven en una situació bona o excel·lent, excepte dues d’elles que es va registrar una qualitat passable i mediocre». Quant a la qualitat biològica de l’aigua, les 15 estacions especialitzades en l’anàlisi dels microorganismes «van registrar un augment notable de la qualitat de l’ecosistema aquàtic; en aquest sentit decreixen les estacions amb un diagnòstic passable i augmenten aquelles que tenen resultats bons i excel·lents».

Finalment, la directora de Medi Ambient, va explicar el sistema de seguiment de les estacions. En aquest sentit, hi ha 37 punts establerts a tot el territori per a registrar dades a temps real en l’aspecte fisioquímic. Del total d’estacions, tan sols quatre tenen la capacitat d’analitzar la quantitat de partícules d’hidrocarburs que es poden arribar a filtrar al curs fluvial. Des dels punts de control es fan «mostrejos periòdics dels paràmetres per obtenir resultats sobre el dèficit d’oxigen i de nitrats dels recursos hídrics per establir un grau de qualitat determinat». A més, va afegir que «durant el 2021 no es va registrar cap mostra amb vessaments d’hidrocarburs a cap punt del Principat». 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu