En el marc de la inauguració de l’escultura d’Emma Regada Jo en tu, instal·lada al parc Central i que és un homenatge als donants, des de l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida) es va celebrar que ja s’hagin començat a donar les primeres passes per fer possible la donació d’òrgans al país. La feina és encara «molt embrionària», però el president de l’entitat, Toni Gamero, va indicar que ja s’ha començat a treballar.
Al seu torn, Gamero va explicar que s’han fet dues reunions per mirar de posar fil a l’agulla. De fet, va destacar que ara ja hi ha prevista «una tercera» i que caldrà, d’una banda, establir el marc legal que possibiliti aquesta sortida dels òrgans del país i després també «el marc tècnic», és a dir, la formació necessària als professionals del país perquè això sigui possible. Les opcions que hi ha és que metges de Catalunya es puguin traslladar amb una UVI mòbil al país per poder endur-se els òrgans o bé que aquest trasllat es faci amb helicòpter. En un primer moment es treballa amb Catalunya, ja que tal com van reconèixer, tant Gamero, com el ministre de Salut, Albert Font, és amb qui hi ha, a hores d’ara, més relació, més «dinàmica quirúrgica», en paraules de Font. De totes maneres, el titular de Salut va destacar que «evidentment es comptarà amb França», ja que en el cas de les donacions «no hi ha fronteres» i va afegir que tant des del Consell d’Europa, com des de la Unió Europea es facilitarà que «s’agermanin esforços».
Igualment, Gamero va detallar que els òrgans que es donessin a Andorra s’extraurien a l’hospital i serien traslladats per fer-los servir per a les llistes d’espera que hi hagi als països on es traslladin. També va reconèixer que seria complicat que els trasplantaments es poguessin fer al país per la mida de l’hospital.
Font va incidir que una primera passa «emblemàtica» ha estat la partida pressupostària que l’Executiu ha destinat aquest any «per facilitar el repatriament dels cossos dels donants», una qüestió, va recordar, que feia temps que l’Atida reclamava. També va subratllar que ara «l’assignatura pendent és el vessant jurídic» per organitzar els trasplantaments i poder dur a terme tot el protocol al país. Tot i això, va manifestar que, en el que queda de legislatura «potser serà difícil establir l’esquelet jurídic» però és una qüestió que forma part «de la cartera» del ministeri i que ara ja s’hi estan posant «les primeres pedres». En aquest sentit, Gamero va asseverar que a ells els agradaria que la possibilitat de donar al país fos una realitat a curt termini, però també va admetre que «el més important és que ja s’han fet les reunions per començar a materialitzar-ho i no poden tirar enrere».
Amb relació a la inauguració de l’escultura, Gamero va explicar que l’Atida ha celebrat ara sis anys de vida i que «des del primer moment, un dels projectes era fer alguna cosa en homenatge i agraïment als donants» i que fins ara no havia estat possible. De la mateixa manera, va afegir que cal incidir en la conscienciació, «ja que per resoldre una malaltia necessitem els altres, necessitem altruisme i solidaritat per part d’uns perquè els altres puguin tenir una vida normal o continuin vivint».
Per la seva part, des del Comú d’Andorra la Vella, la cònsol major, Conxita Marsol, va destacar que des del primer moment que els ho van proposar van pensar a instal·lar l’escultura a la galeria a l’aire lliure que s’està bastint al parc Central. «Ha estat un acte realment molt maco, emocionant», va valorar Marsol que va afegir que aquesta escultura és «diferent» a les que s’han instal·lat perquè té «un missatge realment molt important, d’agraïment als donants», segons va informar l’ANA.