Search
Close this search box.

L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) reclama que si es dóna el cas que algunes escoles d’esquí necessiten contractar monitors, «volem que contractin a aquells que han perdut la feina i que viuen a Andorra. Com a associació professional hem de vetllar pels treballadors del país».

En aquest sentit, des de l’AAME van contextualitzar la petició en una notícia apareguda a un mitjà de comunicació del país i van apuntar que «voldríem fer un aclariment perquè tant els nostres socis com els ciutadans d’Andorra entenguin exactament quin és el propòsit de la nostra demanda al Ministeri de Justícia i Interior i, concretament, al Servei d’Immigració».

Així, van considerar que han constatat que durant les últimes setmanes, «alguns socis han informat que les escoles d’esquí estan reduint el nombre de monitors contractats». En aquest sentit, van explicar que «fins a la data hem rebut dos tipus d’informació relativa a monitors fixes discontinus. La primera és que no compten amb ells per a aquesta pròxima temporada. La segona és que no compten amb ells, els acomiaden però com són persones que ja tenen papers i no necessiten quota d’immigració, els donen el calendari perquè els interessen com a monitors eventuals». També van afegir que actualment la resta de monitors està a l’espera de començar la temporada «amb condicions normals. També amb el temor de si tindran contractes de temporada o temporals».

És per aquest motiu que l’associació va decidir explicar la situació al ministeri en qüestió i va afegir que creuen que «si una part de les escoles acomiaden els monitors del país a causa de la reducció de plantilles, o com a molt els proposen ser eventuals, aquestes escoles no necessiten contractar a ningú, ni del país ni de fora». És per això que consideren que si en el cas contrari, es necessiten monitors a alguna escola d’esquí per tal de complementar les plantilles, «hem demanat que s’obri la quota de monitors a aquells companys repetidors que ja coneixen el país».

Quota per a monitors

L’associació de monitors també va fer arribar al ministeri esmentat el plantejament que «si les escoles d’esquí de les estacions que exploten els dominis esquiables no necessiten monitors, és més, els acomiaden, per què obrir quota d’immigració per a monitors des d’un bon començament?». En la mateixa línia van apuntar que des del Servei d’Ocupació «no han demanat cap monitor. Per altres feines especialitzades sí, però en cap cas per monitors». En aquesta línia, van lamentar que el ministeri no distingeixi «la nostra professió de la dels vigilants dels pàrquings, del personal de transport per cable, etc.».

Davant aquests fets, van apuntar que «no hi estem d’acord. La sensació d’impotència és immensa» i van considerar que seria «greu» que es contractessin monitors «estrangers mentre al país, monitors nacionals titulats» al mateix nivell, «o convalidats i residents, amb una titulació reconeguda en l’àmbit internacional, es quedessin sense feina».

Finalment, l’AAME va apuntar que «l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí no som excloents ni conservadors, però en aquesta situació de pandèmia sanitària, la gent d’Andorra i els monitors del país han de poder guanyar-se la vida, mantenir a les seves famílies i no haver de dependre d’ajudes institucionals o haver de treballar en altres sectors quan per tirar endavant un dels pilars econòmics d’Andorra com és la neu, potser han contractat treballadors forans». També van fer una crida als monitors del país perquè s’inscriguin al Servei d’Ocupació «per saber amb dades concretes quants d’ells busquen feina».

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu