El ple de l’Ajuntament de la Seu té previst sotmetre a votació avui dilluns l’aprovació inicial de l’inventari de tots els camins d’ús públic que hi ha al terme municipal. El tràmit es duu a terme pel fet que l’actual normativa obliga els ajuntaments a disposar d’aquest document, d’acord amb la Llei municipal i de règim local 8/1987 (art 222.1) i amb el Reglament de patrimoni dels ens locals (Decret 336/1988, de 17 d’Octubre).
Des del consistori urgellenc, a més a més, es considera positiu disposar d’aquest inventari per diversos motius. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Jesús Fierro, ha agraït especialment “la tasca dels tècnics municipals, que han fet una gran feina per elaborar un document molt útil i que actualment molts municipis encara no tenen”. Fierro també ha esmentat el fet que això “contribuirà a dotar de més contingut el projecte Camina Pirineus”, que implica tots els ajuntaments de l’Alt Urgell amb l’objectiu comú de convertir la comarca en un referent del senderisme als Pirineus.
Des de l’Ajuntament es destaca els avantatges de disposar de l’inventari de cara a la gestió i millora de la mobilitat local, protecció i defensa del domini públic, conservació i promoció del patrimoni cultural, i potenciació d’alternatives de desenvolupament local en l’àmbit del lleure i el turisme, informa RàdioSeu.
Metodologia
En primer lloc, per tal de poder realitzar un inventari complert de tots els camins del municipi, s’ha realitzat prèviament un exhaustiu treball de camp durant el qual s’ha trackejat tots els camins amb GPS (amb el model eTrex Vista HCx, de la marca Garmin). Durant aquesta fase s’han recopilat les característiques de cada camí, com ara l’amplada, el tipus de ferm, si té accés rodat o a peu i si hi ha d’elements estructurals com ara ponts. També s’ha realitzat un recull fotogràfic del traçat de cada camí. En total s’han inventariat 66 camins.
L’inventari, alhora, ha tingut en compte el fet d’incloure-hi els aspectes de caràcter metodològic, previstos en el Reglament del Patrimoni dels Ens Locals (Decret 336/1988), per a la correcta identificació dels camins inventariats en la seva condició de béns immobles. És el cas del nom amb el qual es coneix el bé; les dades necessàries per a la seva individualització (límits, longitud i amplada); la naturalesa del domini públic o patrimonial (béns d’ús públic o de servei públic, patrimonials o comunals), i el títol en virtut del qual s’atribueix a l’entitat el bé immoble.
Després de completar-se el treball de camp, s’ha dut a terme un estudi de les fonts que històricament determinen l’existència, traçat i ús dels camins. Aquesta acció serveix per definir de forma objectiva la titularitat pública dels camins del municipi de la Seu d’Urgell. Les fonts que s’han utilitzat han estat de diversos orígens: cartogràfiques, cadastrals, fotogramètriques, notarials i registrals, legals-administratives, bibliogràfiques, fotogràfiques i orals.
Els resultats de l’inventari es presenten en una memòria que va acompanyada d’una fitxa en la qual es detallen les característiques del camí (amplada, longitud, tipus de ferm, referència cadastral, coordenades inici i final, estat de conservació i recorregut), com també quin tipus de camí és, les restriccions que té i l’accessibilitat. També s’hi recull un annex fotogràfic en model de fitxa de cada camí inventariat en el qual s’hi pot veure la ubicació de totes les fotos en un plànol.
Després de l’aprovació inicial, s’obrirà un termini d’exposició pública per a possibles al·legacions, fins a final d’agost, previ a l’aprovació definitiva. Posteriorment es trametrà l’inventari al Departament de Governacio i s’inscriurà al Cadastre i al Registre de la Propietat.