Search
Close this search box.

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat per unanimitat una moció en què es proposa que la Fundació Sant Hospital recuperi el servei de dermatologia. La proposta, presentada per Compromís, va tirar endavant després d’incorporar les transaccions de l’equip de govern (PDeCAT), ERC i la CUP.

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va justificar dilluns a la nit el suport a la moció perquè l’Hospital ha d’aspirar a “donar el millor servei possible” i va defensar que ja s’està treballant en aquest objectiu. Tot i això, va fer constar a l’aprovació el rebuig de l’equip de govern als arguments exposats per Compromís per justificar la proposta. En aquest sentit, Batalla va subratllar que l’afirmació “pèrdua d’especialitats” és falsa perquè “l’única especialitat que s’ha perdut els darrers anys és la de dermatologia, i cap més”. Ben al contrari, el també president de l’FSH va recordar que totes les altres especialitats “s’han mantingut” i que, a més a més, “se n’ha guanyat de noves”. Entre aquestes, esmenta pneumologia pediàtrica, cardiologia pediàtrica i endicronologia pediàtrica. I pel que fa a les que es mantenen, medicina interna, ginecologia, traumatologia, cirurgia, anestèsia, podologia, cardiologia i oncologia, entre d’altres, informa RàdioSeu

Per això, Batalla va instar el primer grup de l’oposició a “encarar els debats sobre l’Hospital amb la prudència necessària, amb coneixement de dades i sense partidisme”. I hi va afegir que “reforçar l’hospital en especialitats s’ha de fer en dos àmbits: amb el reforç de les  existents, o amb acords amb hospitals més grans”. Alhora, va remarcar que a les especialitats del centre mèdic urgellenc “les llistes d’espera són les més baixes de Catalunya, o bé estan entre les més baixes”, i que “s’ha anat reforçant les especialitats per donar el millor servei possible”. Des de l’equip de govern admeten que “és evident que encara hi ha feina a fer”, però reivindiquen que “la defensa de l’Hospital per part de l’equip de govern i del patronat és absoluta”. Finalment, Batalla adverteix que el repte de recuperar dermatologia “no és un problema només econòmic, sinó d’especialistes que vulguin venir a la Seu, perquè generalment prefereixen optar per treballar en ciutats més grans i en hospitals més grans”.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va agrair el consens obtingut per tirar endavant la moció, però va defensar la necessitat de poder debatre sobre l’hospital a nivell polític. Ordeig va assegurar que el seu grup “ja fa molts anys que demana un gran acord de ciutat per l’hospital” i creu que “això inclou fer una reflexió sobre el model sanitari que necessiten els hospitals de muntanya”, perquè “darrera de les decisions també hi ha sempre motivacions polítiques, com ara la idea de potenciar els caps i recentralitzar les especialitats”, una línia que atribueix als governs de la Generalitat de les darreres legislatures. També cal plantejar, hi afegeix, “si cal seguir fent subcontractacions, o quin model és l’idoni per a l’hospital”.

Segons Compromís, “hi ha un tema no ben resolt que és el dels desplaçaments”, per “proves que abans es podien fer aquí”. Òscar Ordeig admet que “tot és complicat”, però demana “posar-se d’acord en alguns temes”, com ara el fet que “actualment no hi ha especialista en dermatologia a l’hospital de la Seu” i que això, “és només una qüestió de política sanitària i de sentit comú”, que depèn de “dotar els diners necessaris per recuperar l’especialitat”. Ordeig conclou que “a les zones de muntanya com la Seu cal demanar al Departament de Salut d’enfortir les especialitats bàsiques. Finalment, Compromís resta importància a la menor durada de les llistes d’espera en considerar que “des de sempre les llistes d’espera en poblacions petites són més curtes que a les grans ciutats”.

El portaveu d’ERC, Xavi Munt, va mostrar-se “d’acord amb la proposta, però en contra dels arguments exposats” per part de Compromís. Munt creu que “seria una bona notícia” que es recuperi dermatologia, motiu pel qual han recolzat la moció, però va demanar a Compromís que deixi de donar una visió tan negativa de l’hospital perquè “si algú de fora llegís aquesta moció, pensaria que a l’Hospital de la Seu anem amb una sabata i una espardenya, i això no és del tot cert”.

ERC va exposar diversos punts en què discrepa del text de la moció. Per exemple, “amb l’afirmació que falta personal, que no és cert; amb com es fa el pressupost, quan ja s’ha explicat trenta vegades com funciona; amb la pèrdua d’habitacions, perquè no tenen en compte que hi ha l’atenció a domicili; o amb que les especialitats bàsiques no són cobertes, quan són totalment cobertes”.

Des de la CUP, Pau Lozano va valorar com a “lamentable” el fet “que es promocioni des de l’hospital un dermatòleg privat quan no s’ofereix al circuit públic”, perquè ho considera a efectes pràctics “un traspàs de la sanitat pública a privada”. Lozano també va expressar el rebuig al fet que es llogui despatxos del Sant Hospital per a activitats de la sanitat privada i creu que és una pràctica que “s’ha de tallar”. A més a més, la formació independentista advoca perquè s’avanci de cara a “dissoldre la Fundació” i que l’hospital s’integri a l’Institut Català de la Salut (ICS). Una proposta que des de Compromís i ERC també creuen que cal posar sobre la taula.

 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu