L’edició 2015 de la Ruta de les formatgeries de l’Alt Urgell ha experimentat un creixement respecte l’any anterior. En total en les sis visites a diferents formatgeries de la comarca, organitzades per l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, hi han pres part fins a 161 persones. Així ho ha donat a conèixer l’Ajuntament de la Seu d’Urgell en un comunicat d’ahir a la tarda.
Ja fa quatre anys que l’Espai Ermengol organitza aquesta proposta cultural i agroalimentària amb un doble objectiu: donar a conèixer el formatge com a producte agroalimentari del territori i també els seus productors, per tal de donar-los el valor «que es mereixen».
Totes sis sortides s’han iniciat a l’Espai Ermengol, on s’ha fet un recorregut per les diferents plantes, explicant la història del territori a través del formatge i el procés de producció d’aquest. Els participants també han pogut visionar un audiovisual informatiu sobre la Cooperativa Cadí i degustar els productes amb Denominacions d’Origen Protegida Formatge i Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya.
Cada ruta ha culminat a les poblacions alturgellenques, on els participants han pogut visitar cadascuna de les formatgeries: Mas d’Eroles d’Adrall, Serrat Gros d’Ossera, Baridà de Bar, Castell-llebre de Peramola, L’Oliva d’Oliana i La Reula de Fígols i Alinyà.
Des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, la regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font, va destacar que «l’increment de participants en aquestes rutes és molt positiu» i va posar de manifest que «cada vegada són més nombrosos els turistes que en gaudeixen, ja que és una bona manera de donar a conèixer els formatgers del nostre territori i els productes que elaboren».
Diumenge, a una explotació / D’altra banda, l’Espai Ermengol ha organitzat per al diumenge una sortida a una explotació ramadera amb motiu del centenari de la Cooperativa Cadí. L’activitat començarà a les deu del matí amb una visita guiada a la recent inaugurada exposició ‘Temps de Cadí, 100 anys de cooperativa’ de la mà de l’historiador Carles Gascón. També es podrà visualitzar un documental dedicat a les famílies ramaderes del Cadí, degustar el nou formatge ‘Neu’ i realitzar una visita a la granja de cal Gol d’Aravell, on un veterinari de la cooperativa explicarà el funcionament i la història de l’explotació ramadera.