Search
Close this search box.

Els resultats del Projecte Ceres, la primera prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables a tots els establiments de la Seu d’Urgell, aporten dades significatives pel que fa a la millora de la qualitat del compost obtingut. 

La prova, que va començar el novembre de l’any passat i va durar 12 mesos, va ser impulsada per l’Ellen MacArthur Foundation, dins el programa Circular Economy 100. La iniciativa tenia com a objectiu millorar el cicle de la matèria orgànica, reduint els materials impropis –bàsicament plàstics– a la fracció recollida selectivament. Amb motiu de la campanya es van distribuir dos milions de bosses compostables, tant de caixa com de secció, als comerços del municipi, evitant la utilització de bosses de plàstic. A més, es van repartir a les famílies 10.000 bosses de malla reutilitzables on col·locar la fruita i la verdura per pesar-les.

El resultat d’aquesta prova pilot és que el percentatge de bosses compostables que arriben a la planta ha passat del 20 al 50%. A més, la qualitat del compost que se’n obté ha millorat, superant la classe B (compost apte per a l’agricultura convencional) fins a la classe A (compost apte per a l’agricultura ecològica pel seu baix nivell de metalls pesants). La Seu d’Urgell és la primera ciutat catalana que ha substituït les bosses de plàstic d’un sol ús per bosses compostables. Ha estat una experiència pionera per preparar l’entrada en vigor del Reial Decret de prohibició de totes les bosses de plàstic lleugeres no compostables a partir de l’1 de gener de 2021, de la qual se n’han pogut extreure diverses conclusions. Entre els punts més positius destaca la predisposició tant dels petits com dels grans comerços a aplicar accions de responsabilitat ambiental, fet que els ha permès familiaritzar-se amb el nou material compostable a l’hora de motivar les grans superfícies a implantar les bosses compostables a la resta de les seves botigues. No obstant, també es va constatar el poc ús de les bosses reutilitzables de malla per part de la ciutadania. Igualment, es conclou que cal generar un marc normatiu que permeti a la ciutadania portar elements reutilitzables, en condicions sanitàries, per comprar productes frescos a granel, com ara carmanyoles per endur-se carn o peix, informa RàdioSeu.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu