La qualitat de l’aire va ser bona o excel·lent el 84% del temps durant l’any 2021. Tanmateix, l’índex de qualitat deficient i dolenta va dibuixar un repunt respecte al 2020, a causa dels 16 episodis de calima que es van detectar i la recuperació de l’activitat després de la pandèmia, segons va informar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
Cal destacar que en cap moment de l’any es van superar els límits permesos d’òxid de nitrogen, el contaminant més present al país a causa del trànsit de vehicles i l’ús de les calefaccions. La cap d’unitat d’Aigües i Medi Atmosfèric, Nerea Tekwani, va posar en relleu que «aquest contaminant té un comportament estacional molt marcat, i durant els mesos de tardor i hivern es detecten uns resultats més elevats». Paral·lelament, es va registrar el valor anual més baix de diòxid de nitrogen des de l’any 2005, a causa de les restriccions de mobilitat imposades per la covid-19.
Pel que fa al vector acústic, es va detectar que, de les 69 estacions per mesurar la contaminació acústica, el 89% va obtenir una qualitat excel·lent o bona. Per tant, només un 7% es va situar en valors acceptables, i un 4% de les estacions van obtenir una qualitat dolenta. «Les estacions que no van assolir la qualitat corresponent estaven situades prop del trànsit o de zones turístiques», va assegurar la cap de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, Laura Coll, i va afegir que «hem millorat una mica respecte al 2020».
L’ozó troposfèric és un altre dels contaminants que es va estudiar, i el qual es mesura a l’estació periurbana de referència d’Engolasters. S’ha detectat que és un contaminant secundari, el qual es produeix pels òxids de nitrogen, els compostos orgànics volàtils i els rajos ultraviolats. Així doncs, l’any 2021 es va complir el valor límit normatiu d’ozó, tant per a la protecció humana com de la vegetació. En total, es van detectar 11 dies on el valor superava el llindar, una xifra que es manté per sota del valor límit establert en 25 dies.
En definitiva, cap dels contaminants analitzats –partícules en suspensió, ozó troposfèric, diòxid de sofre, monòxid de carboni, metalls i benzo (a) pirè– van superar els valors límit establerts per la normativa vigent. Per aquest motiu, la ministra es va mostrar convençuda que la qualitat de l’aire continuarà millorant i, en aquest sentit, va anunciar que «el Pla Renova incentiva la substitució dels sistemes de calefacció per dispositius més eficients i menys contaminants, i també promou el transport públic a través de la taxa verda i la gratuïtat d’aquest».
D’altra banda, el tipus de contaminació acústica que més queixes va detectar el ministeri va ser la de les obres, i en relació a la problemàtica amb els habitants, Calvó va indicar que «hem modificat el reglament per incorporar elements a favor de la prevenció d’aquests aspectes acústics amb les obres».
Finalment, des del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, s’ha renovat la pàgina web www.aire.ad, amb l’objectiu de dinamitzar-lo. En aquest portal, la ciutadania pot informar-se i descarregar la informació sobre la qualitat de l’aire en temps real. A més, també es poden visualitzar els detalls sobre la quantitat de pol·len perquè les persones al·lèrgiques tinguin un control dels dies amb més concentració.