La població de voltor comú a Catalunya ha augmentat un 50% en la darrera dècada, segons ha reconegut el Departament de Territori i Sostenibilitat en la presentació d’un informe d’àmbit estatal que ha coordinat l’organització conservacionista SEO/Birdlife. Segons expliquen RàdioSeu i ACN, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell són les dues comarques on s’ha detectat un major nombre d’exemplars.
La demarcació de Lleida concentra el major gruix de la població catalana de voltors amb 1.287 parelles comptabilitzades (un 79% del total), repartides en 131 colònies i 12 nius aïllats. En aquest cas, el creixement ha estat de prop del 57%, lleugerament per damunt de la mitjana catalana, tenint en compte que en el cens del 2008, al mateix territori s’havien comptat 821 parelles. Com s’ha dit anteriorment, la concentració més gran de voltors es troba en comarques de l’Alt Pirineu, i especialment a la part sud d’aquesta regió. El Pallars Jussà és la comarca on hi ha més concentració de voltors: 533 parelles en 47 colònies i 2 parelles aïllades, un creixement del 106% respecte l’anterior cens, és a dir, el doble que ara fa 10 anys. L’Alt Urgell ocupa el segon lloc, amb 301 parelles, repartides en 30 colònies i 3 nius aïllats. L’Alta Ribagorça, que antigament era al primer lloc, ara figura en tercera posició, amb 152 parelles.
Altres demarcacions
La demarcació de Tarragona representa el segon nucli en importància pel que fa a la presència reproductora de l’espècie. En aquest cas, la població es concentra bàsicament a les Terres de l’Ebre. Tanmateix, l’augment més notable s’ha experimentat a les comarques de Girona: ha estat de més del 700%, perquè s’ha passat de les 4 parelles que hi havia al 2008 a les 35 actuals. RàdioSeu destaca que per primera vegada l’espècie s’ha instal·lat més enllà del Ripollès. Finalment, a la demarcació de Barcelona, s’ha passat de 20 a 27 parelles, un 35% més el 2018 que el 2008, malgrat que segueix representant menys del 2% de tots els exemplars que hi ha a Catalunya. La presència a l’àrea metropolitana és quasi inexistent.