La Política Agrària Comunitària (PAC) ha decidit reduir la seva aportació a Catalunya en l’actual pla 2015-2019. Els ajuts de la Unió Europea (UE) que arriben a la pagesia catalana per aquest concepte seran en total, durant aquests cinc anys, de 251,5 milions d’euros; és a dir, uns 19 milions d’euros menys cada any respecte dels anteriors. Això suposa una reducció del 6,5%, segons recull l’estudi Impacte de la reforma de la política agrària comuna a Catalunya del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).
En l’estudi s’explica que aquest impacte serà en termes globals més negatiu per l’activitat agrària de les comarques més meridionals, amb l’excepció del cultiu de l’arròs, segons especifica RàdioSeu. En canvi, la ramaderia de muntanya és dels sectors que ho notarà menys, en no dependre tant de la PAC. En el càlcul dels ajuts s’inclouen els drets de pagament bàsic, el pagament verd i el conjunt dels ajuts associats que formen part de les noves línies de finançament de la PAC.
En resum, el conjunt de Catalunya mantindria un nivell d’ajudes inferiors en termes nominals a les del 2013, tot i que aquesta reducció no seria generalitzada ni igual en tots els sectors de l’activitat ni tampoc en tots els territoris.
Les comarques del sud de la demarcació de Lleida i de Barcelona i en el conjunt de comarques de Tarragona, més dedicades a l’activitat agrària, veurien com els recursos minvarien substancialment, després de ser els destinataris del 20% dels fons associats. L’excepció podria ser els productors d’arròs de les Terres de l’Ebre.
Situació de l’Estat espanyol / Davant d’aquest impacte, i segons destaca RàdioSeu, el CTESC acompanya l’estudi amb un total de 41 recomanacions de cara a defensar esmenes correctores en les sessions de revisió que la Comissió Europea preveu realitzar el 2017. S’hi posa de relleu el gap diferencial de l’impacte de les ajudes associades a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol.
Així, aquests ajuts associats a Catalunya suposarien entre el 9,4% i el 9,2% del total dels ajuts directes estimats per al sector primari català, mentre que en el conjunt de l’estat espanyol aquests percentatges serien entre el 12,08% per al 2015 i de l’11,95% per a l’any 2019. El tècnic del CTESC i coordinador de l’estudi, Pere Castell, ha reconegut que la nova PAC redueix el nivell d’ajuts directes a l’activitat agrària, malgrat que «l’objectiu inicial era que aquesta reducció fos equilibrada per activitats econòmiques i per territoris». Destacant també que no hi ha un equilibri entre sectors ni tampoc entre territoris de l’Estat espanyol.