• 41 localitats del Pirineu estan obligades a redactar el pla d’incendis i 38 el d’inundacions

EL PERIòDIC
SORT

Periodic
La jornada tècnica organitzada per Protecció Civil a Sort. Foto: ACN/ MARTA LLUVICH

La Direcció General de Protecció Civil ha explicat les novetats del Pla Especial per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) i el Pla Especial d’Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) als representants dels municipis de l’Alt Pirineu i Aran i els ha destacat la importància que tenen els plans d’actuació municipal per garantir una operativitat òptima. Segons ha informat l’ACN, a la demarcació de l’Alt Pirineu i Aran hi ha 41 municipis obligats a fer el PAM Infocat i 34 amb recomanació de fer-lo, dels quals n’hi ha 20 elaborats i vigents actualment. Pel que fa al PAM per inundacions hi ha 38 municipis amb obligació de tenir-lo i 24 tenen la recomanació, dels quals n’hi ha fets i vigents un total de 14.

Albert Alins, delegat de l’Alt Pirineu i Aran, ha dit que el Govern ajudarà a tots els municipis pendents de redactar els plans a fer-ho el més aviat possible. Pel que fa al cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà, ha parlat de les previsions de cara a la temporada d’estiu pel que fa a incendis i ha explicat que les comarques de l’Alt Pirineu no estan en una situació crítica, ja que la primavera ha estat força plujosa tot i venir d’un hivern sec.

Durant la sessió informativa s’ha explicat que els plans municipals han de ser documents útils, vius i en constant revisió que serveixin per evitar la improvisació en cas d’emergència; una eina pràctica realitzada segons la realitat del municipi i els recursos de què aquest disposi. Se’ls ha recordat, també, que l’alcalde és la màxima autoritat local de protecció civil, i que el pla ha de respondre a preguntes com: què pot passar i on; què cal fer; qui mana, qui actua i quins mitjans es tenen.

El Govern va aprovar el mes passat la revisió del Pla Especial d’emergències per incendis forestals (INFOCAT), ampliant-lo i millorant-ne l’operativitat i les eines disponibles. A l’INFOCAT, s’han introduït modificacions de caire organitzatiu per millorar la capacitat de resposta dels grups operatius i dels gestors de l’emergència, evitant duplicitats i clarificant l’estructura i gestió global del Pla i de tots els actors implicats. Pel que fa a l’INUNCAT, enguany es posa molt èmfasi en la detecció i actualització dels punts d’actuació prioritària de cada municipi mitjançant una eina informàtica i compartida, i s’avança la campanya per a les tempestes d’estiu.

PLA INFOCAT/A la jornada s’han explicat les novetats que ha suposat la revisió que el govern va aprovar el passat mes de maig, i que va respondre a la necessitat de millorar el Pla d’acord a les noves circumstàncies, com les adaptacions corresponents al nou títol competencial en matèria de protecció civil derivat de l’Estatut de 2006, tant en l’estructura i operativitat com, molt especialment, pel què fa a l’anàlisi de risc. També es van corregir disfuncions pel que fa a la redacció dels plans d’autoprotecció de manera que s’ha reforçat la necessitat que no només recullin el risc d’incendi forestal, sinó el conjunt de riscos del territori.

PLA INUNCAT/ Les inundacions a Catalunya es poden produir a causa de la pluja, el desgel, el mal funcionament o trencament d’una presa, o bé per fort onatge o tsunamis; i els municipis han de poder respondre davant les inundacions abans (redactar el pla d’actuació municipal), durant (activar el PAM) i després (tornada a la normalitat). Entre aquestes actuacions preventives que pot fer el municipi hi ha el control i seguiments dels punts d’actuació prioritària.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu